Gerincjóga és jógakerék

Jógakihívások

2019. január 15. - Marczinkó Ági

Az új évben számos fogadalmat teszünk, ezek közül a legnépszerűbb, hogy többet mozgunk. Ha nem tudsz elmenni minden nap egy terembe, akkor vajon milyen jóga kihívásokat csinálhatsz? Erre szuper megoldást nyújtanak a külföldi jógaoktatók, akik minden év elején újabb jógakihívással készülnek neked.

Az egyik bejegyzésemben, már feszegettem a kérdést, hogy hogyan lehet otthon jógázni, de most tovább lépve nézzük meg, hogy milyen videókkal érdemes kezdeni.

Kezdő szint – soha nem jógáztál

Egyetlen magyar példánk az ingyenes Online Joga Akademia csatorna, ahol 21 napos kihívás van. A videók egy-egy gyakorlatot járnak körbe, így csak pár perc hosszúak. Ha még nem is voltál órán, akkor jó kezdés, mivel az alap gyakorlatokat könnyen el tudod sajátítani.

Kezdő szint – 10-12 órán már voltál

Szerencsére itt már bővül a kör, így ha nem is rendszeresen, de már többször eljutottál jógaórára, akkor érdemes otthon gyakorolni azokkal a videókkal, amelyek hosszabbak, de még mindig követhető gyorsaságúak.

Erin Motz – Az eredti jóga kihívás

Erin Motz-ot, vagyis Bad Yogi-t nem kell bemutatni a hazai közönségnek: aki keresett már jóga videót a neten, biztosan találkozott már a nevével. Én először az ő videóira kezdtem el otthon jógázni a heti 2 tanteremi gyakorlás mellett.

A sorozatban vannak nagyon egyszerű gyakorlatsorok és haladóbbak (varjú) is. Ha az utóbbiak nem mennek, semmi baj, de láthatód majd, hogy hova érdemes fejlődni. Átlagosan negyed órás egy rész.

Yoga with Adriene

Ő a másik kedvenc, aki számos jógavideót készít. A stílusa bájos és nagyon jól tud motiválni a nehezebb részeknél. Az évek alatt 3 jóga kihívást készített, mindegyik esetében más-más dolog került a fókuszba.

30 days of yoga

A videók hossza 15-30 perc. A fő célok a relaxáció, mosolygás és hogy fejleszted a tested tudatosságát.

Yoga Camp

A videók itt már 30 percnél hosszabbak. Mindegyik videónak van egy külön üzenete, amelyre fókuszál, és már nem csak testi szinten, hanem lelkileg is segít (pl.: választás, most megélése, bizalom, elengedés…stb.).

Dedicate

Adriene legújabb kihívása. A sorozatban a légzésen és a testgyakorlatokon van a hangsúly, ezért 30 perc körüli egy rész, de ebből általában 40%-ban a földön ülsz és figyeled a légzésedet. Nagyon kellemes gyakorlatsorok, és utána jólesően érzed, hogy kimozdultak a letapadásaid.

Lesley Fightmaster

Beginners yoga

Lesley főleg vinyasa flow óráiról híres, de nagyon jó alapozó kihívást csinált most kezdőknek. A test fókusz mellett a légzőgyakorlatok és az erősítés is kiemelt szerepet kapnak.

Kezdő szint – fél éve gyakorolsz

Revolution - Adriene

30 perc körül vannak az egyes részek. Itt már több figyelem fordul megint a testre, de haladó ászanák is vannak szép számmal. Emellett számos izomerősítő rész van bennük, amelyek hosszútávon segítenek a nehezebb pózok kivitelezésében.

Yoga fix 30 és 90 nap – Lesley Fightmaster

Kezdőnél erősebb szint, főleg a gyorsasága miatt. Ezeknél a kihívásoknál már ismerned kell az alap ászanakát.

Emellett Lesley abban hisz, hogy ha 90 napig mindennap jógázol, akkor megtapasztalhatod a tested és a tudatod apró változásait.

Belső béka Jóga Stúdió – Szokj rá a jógára!

Egy másik szuper magyar példa, ahol már a videók is hosszabbak (30-40 perc). Vinyasa flow stílusúak az órák, így viszonylag gyorsabbak és elég sok napüdvözlet is szerepel bennük.

Haladó szint – 1 éve gyakorolsz

A férfiak között is van olyan jógaoktató aki videókat készít. Tim astanga és viszanya flow vonalon mozog. Nagyon jól ötvözi az erősítéseket a klasszikus ászanákkal. Anatómiai szempontból nagyon pontosan vezeti a gyakorlásokat:

2019-es verzió

Akár az egész évet kitöltheted ezekkel a kihívásokkal, a lényeg, hogy gyakorolj minél többet. Ha kimarad egy nap, akkor se bánkódj, mert a lényeg a gyakorlás minősége, és nem a mennyiség. Emellett még mindig erősen ajánlom, hogy hetente egyszer legalább menj el oktatóhoz, aki ki tudja javítani a hibáidat!

8 mindfulness gyakorlat, hogy könnyebb legyen az iskolai élet

A gyerekek számára nem könnyű feladat az iskolába visszatérni. Egy átlagos középiskolás és főiskolás életében nem ritka az óriási teljesítmény nyomás és a folyamatos stressz. A vizsgálatok kimutatták, hogy ez a krónikus helyzet nagy hatással van a gyerekek agyának a fejlődésére és nagyobb kockázatot jelent a mentális betegségek és zavarok kialakulására.

A nyári szünetben van lehetőség pihenni és kikapcsolódni, ezzel szemben az iskola megkezdésével nincs idő ezekre. A tinédzsereknek hatalmas segítséget jelenthetnek a mindfulness gyakorlatok, amelyek segítenek, a helyzetek kezelésében, és az ellazulásban.

Legyenek céljai az új tanévre

A célok biztos alapot adnak a folyton változó iskolai körülményekre, emellett segítenek abban, hogy tisztán lássák, hogy mit akarnak elérni: jobb jegyek, új barátok, vicces hobbi, vagy kevesebb szorongás. Támogasd az életben pár megfelelő szándék kiválasztásában. Ha sikerült megtalálni, akkor tegyed erősebbé kisebb rituálékkal, amelyek során megünneplitek az apró sikereket (fagyizás, sütizés, mozi, színház).

Beszéljetek a félelmekről és az aggodalmakról

A 13 ok a miért című sorozat jó példa arra, hogy egy teljesen átlagos középiskolában is komoly problémák lehetnek a diákok között. Sajnos csak az öngyilkosság után kezdenek beszélni a helyzetről, pedig mint a két évadban is látjuk, az áldozat sok esetben segítséget kért, de nem figyeltek rá eléggé. A kisebb nagyobb csínytevések mindennaposak, de nem mindegy hogyan dolgozzák fel. Próbálj minél jobban jelen lenni az életükbe, és beszélgess velük a szokásos körökön túl a mélyek érzelmekről is.

Növeld a bizalmukat

Fogd két darab papírt és kezdődhet a naplózási gyakorlat! Kérd meg a gyermekeidet, hogy írják le kedvenc dolgaikat magukról, miközben te is készítsd el a listát róluk. Ha befejeztétek, akkor olvassátok fel egymásnak. Mennyi volt az átfedés?

Mit szeretett a nyári szünetben

Ha a gyermeked azt mondja, hogy szereti a nyári szabadságot, a leállást, vagy inkább az aktív családi nyaralást, akkor lehet következtetni, hogy ebben az élethelyzetben mire van igazán szüksége.

Kérdezd meg, hogy hogyan akarják érezni magukat idén

Az érzelmek tisztázása hatékony módszer, hogy eldöntse, hogy mit szeretne átélni idén. Ha meg van, akkor gondolkozzatok vissza felé, hogy milyen tevékenységek vagy dolgok szükségesek ehhez. Akik tudatosabbak az érzelmeikkel, azok jobban tudják kezelni a váratlan reakcióikat. A saját tapasztalatom alapján a következő érzelmeket szeretnék átélni: boldogság, motiváltság, butaság, izgatottság, nyugodtság, békesség.

Az utolsó évben nem ismételd, amit nem szeretnél

Az utolsó évben nehezedik a legnagyobb nyomás a diákokra. Az új tanév előtt üljetek le és beszéljétek át, hogy mit kell másképpen csinálni (pl.: veszekedések az osztálytársakkal, elveszettség, magányosság,…stb.). Tartsatok brainstromingot a megfelelő megoldások megtalálására, vagy próbáljátok megtalálni, hogy hogyan alakultak ki ezek a minták. Ez a folyamat arra taníthatja őket, hogy mélyebben magukba tudjanak nézni, és meglássák azokat a dolgokat, amik nem működnek, vagy javításra szorulnak, ahelyett, hogy elmenekülnék, vagy figyelmen kívül hagynánk ezeket.

Emlékeztesd az új kezdetre

Az új tanév olyan, mintha megnyomnánk a Reset gombot a gépen. A szünet segít abban, hogy egy kicsit eltávolodjanak, és új perspektívába helyezzék az osztálytársakat és szituációkat. Magyarázd el nekik, hogy az új kezdetnek mágikus ereje van, ami valójában egy lehetőség, hogy másképp lássák és csinálják az eddigi dolgokat.

Biztosíts arról, hogy ott vagy mellette és támogatod őt

Emlékeztesd őket, hogy nem csak a számon kérő szereped van, hanem egy barát is, akihez oda tudnak menni bármikor. Biztosítsd, hogy amikor kihívások támadnak a tanévben (tanári konfliktusok vagy baráti veszekedések), akkor Te ott vagy és meghallgatod. Ez segíteni fog nekik, hogy biztonságosnak és stabilnak érezzék az új tanév kezdést. 

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3466152/
https://www.mindbodygreen.com/articles/prepare-kids-for-a-new-school-year-using-mindfulness
Fotók: pexels.com
Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

Hogyan állítsd meg a közösségi médiát, hogy ne egye meg az agyadat?

Már egy ideje nagyon zavar egy dolog a tömegközlekedésen. A következő példával szeretném ezt bemutatni neked.

bus-people-public-transportation-34171.jpg

Néztem a buszon egy lányt, aki 20-as éveiben járhat, megfogta a telefonját és valami fura dolgot csinált. Annyira gyorsan történt, hogy nem is tudtam nagyon felfogni, hogy mit csinál pontosan.

Kinyitott egy appot, majd másodpercek alatt egy másikra váltott, végül egy harmadikra. Aztán letette a telefonját. Majd egy perc múlva újra felvette.

Egyből megragadta megint a figyelmemet és kíváncsian szemléltem, hogy mit csinál megint.

Ugyanaz a minta ismétlődött meg, mint az előbb, vagyis gyorsan végigment három különböző felületen.

Itt jöttem rá, hogy Snapcahtről, az Instagramra majd a Facebookra megy. Ezt folyamatosan ismételve.

Snapchat, Instagram, Facebook. Snapchat, Instagram, Facebook.

A cselekvés teljesen érzelemmentes volt, és emiatt bizarr is egyben. Úgy éreztem, mintha megfigyelném őt, de nem szabadna ezt tennem.

Hogyan tudja felfogni ilyen gyorsan?

Mit keres folyamatosan?

Azt hiszem, az rémített meg a legjobban, hogy nem egyedi esetről volt szó, hanem sokszor látok ilyet a tömegközlekedésen utazva.

Tudom, hogy én is meg szoktam csinálni időről időre. Lehet, nem olyan gyorsan, mint a lány.

Ez nem az elítélésről szól, hanem inkább lásd be, hogy erre tart a világ.

Sok ember fordul a közösségi médiához, hogy megszüntesse az érzéseit.

Amikor középiskolás osztálykirándulásos csoporttal találkozom, akkor szinte mindenkit beszippant a telefon kijelzője.

accounts-applications-apps-267350.jpg

Egy aprócska változás megy végbe

Megérkeztünk egy olyan pontra, ahol a telefon folyamatos ellenőrzése a mindennapok része.

Azt gondolom azért van ez, mert nem akarunk érezni.

Unatkozol? Ellenőrződ a telefonodat.

Mérges vagy? Ellenőrződ a telefonodat.

Aggódsz? Ellenőrződ a telefonodat.

Automatikus lett. Olyan természetes, mintha fáradt vagy, akkor ásítanod kell.

Ahhoz a fordulóponthoz érkezett a lány a buszon, hogy az agya már kedvenc alkalmazásaira van hangolva. Amely kis mértékben rombolja  koncentráció képességet és nagy mértékben tönkreteszi a mentális egészségünket, és csökkenti az agy kapacitásunkat.

Mit csináljunk most?

 Nem rég olvastam részletet Cal Newport Deep Work című könyvéből. Az egyik kedvenc Ted Talkom tőle a következő videó, amelyben elmagyarázza, hogy miért lépj ki a közösségi médiából:

Egyetértek vele, hogy a social média rombolja a gondolkodásunkat, és azt is hozzáteszem, hogy elpusztítja az érzelmi egészségünket. Meglepő módon, még a Facebook is olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a saját terméke rossz a mentális egészségnek.

Mit tegyünk ezután?

Ha elkezded észrevenni az első jeleket. Hogyan tudsz ellenállni az hirtelen jövő vágynak, hogy megnézd a kedvenc alkalmazásaidat?

Cal Newport új könyvre pont erről szól több száz oldalon keresztül, ha most nincs időd erre, akkor igyekszem neked összefoglalni.

Lehet nem mindegyik fog működni nálad, de legalább elgondolkodsz a reakcióidon.

Fegyelem

Hiszem, hogy minél fegyelmezettebb vagyok, annál jobban tudok a szabadsággal is élni. Ha tudod, hogy az idődet, hogyan menedzseld, akkor több tevékenységed férhet bele a napba, ami örömet okozhat.

Ezt szem előtt tartva, próbálom időkorlátok közé szorítani, hogy mennyit vagyok fent a social média felületekre. Mivel reklámügynökségnél dolgozom, így óránként egyszer nézek rá az alkalmazásokra, de ha nem a munkád része, akkor reggel és este bőven elég.

Önismeret

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Miért használom ezt az alkalmazást?

Mit ad hozzá az életemhez?

Hogyan segít a céljaim eléréséhez?

Ha nem tudsz jó válaszokat adni, akkor töröld le.

Menekülés

Ha tudom, hogy nem túl sok örömöt ad (Facebook), de szeretném megtartani, hogy tartsam a kapcsolatot a barátaimmal, akkor kikapcsolom az értesítéseket és eldugom az alkalmazást.

A korlátozás érdekében eltüntettem az összes social appot a kezdő képernyőmről, szóval amikor használnom kell, akkor 5 oldalt át kell kattintanom és görgetnem mire odajutok. Ez számomra drasztikusan csökkentette azt az időmennyiséget, amit az appon belül töltöttem.

Megtörés

Folyamatosan megpróbálom megtörni a rossz érzés ciklusát, amely a légzésfigyelése által sokszor sikerül. Évek óta meditálok és észrevettem, hogy ahogy egyre jobban ment a lecsendesedés, úgy szerettem volna, hogy ne a pillanatnyi vágyaim irányítsanak. Ha kényelmetlen érzésekkor a légzésre összpontosítok, akkor kezdem megérteni azokat, és próbálom elengedni őket, hogy ne befolyásolják a válasz reakciómat.

Mert a közösségi média felületek folyamatosa ellenőrzése tompítja az érzéseinket

Mert amikor megnézed a telefonodat, akkor ki szeretnél lépni a helyzetből és megszabadulni az adott érzéstől. Az agyad törekvése arra, hogy ne éld át az érzést, amely elsősorban valamelyik cselekedet következménye. Csak az idő az, amely meg tudja szüntetni az érzést.

Csak akkor, ha tudatosítod a nehéz érzéseidet, elfogadod őket és elengeded, csak ez a folyamat visz előrébb.

Talán túl drámaian festettem le a mostani helyzetet, de a nagymamám korabeli világban más volt a normális. Ott a járdán, a buszon vagy a boltokban is figyeltek a másikra és megtisztelték egymást.

Most ha véletlenül beléd ütköznek a villamoson, akkor meglepetten felnéz, majd vissza a telefon kijelzőre.

Vajon ez egy társadalmi betegség vagy csak a gyorsan változó új világ valósága?

Csak annyit tudok, hogy jobban érzem magamat, amikor nem telefont nyomkodom, hanem sétálok egyet.

És te?

Ha szeretnél ebből egy kicsit kilépni, akkor kattints a most induló mindfulness tanfolyamra: https://csillagsarok.blog.hu/2018/08/17/10_alkalmas_mindfulness_tanfolyam

Inspiráció

Források:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106698

http://time.com/3855911/phone-addiction-digital-distraction/

http://calnewport.com/

https://newsroom.fb.com/news/2017/12/hard-questions-is-spending-time-on-social-media-bad-for-us/

Képek: pexels.com

Mi célja van az aromaterápiának?

Interjú Diana(tura) blog alapítójával

Az emberiség évezredek óta használja terápiás céllal a növények illatos kivonatait – már a legkorábbi civilizációk is ismerték és alkalmazták őket. India talán az egyetlen olyan ország a világon, ahol ez a hagyomány a mai napig elevenen él. Ennyiben kimerül a tudásom a témáról, de Dr. Takács-Tóth Diána, a Diana(tura) oldal alapítója segít nekem, és nektek, hogy jobban megértsük a mai modern illóolajok világát.

Csillagsarok: Az aromaterápia az egyik legősibb tudomány. Európában és a nyugati világban az illatos orvoslás gyökerei hatezer évnél is régebbre nyúlnak vissza, egészen a fáraókig. Hogyan alakult ki a mai modern formája?

Diana(tura): Valóban réges-régi örökség az aromaterápia. Egyidős a tűz felfedezésével. Leleményes őseink hamar megfigyelték, hogy az elégetett növényeknek eltérő illatuk van s különböző élettani hatásuk. A római birodalom bukásával a sötét középkorban feledésbe merült eme nagyszerű tudomány, s számos titok mindörökre. Csupán a 10. században élt szorgalmas arab orvosnak, Avicennának és a kereskedőknek köszönhető, hogy a 13. században visszacsordogált Európába az illóolajok tudománya, s immár új köntösben jelent meg a reneszánsz korban, amikor fürdés helyett használták elődeink. De nem csak magukat, hanem fürdővizeiket, bútoraikat, ruháikat, függönyeiket, szökőkutakat, levélpapírtokat, bort és még ki tudja, mit illatosítottak ilóolajokkal!

Az illóolajtudományban újabb törést okozott a 19. század végén megjelenő olcsó, mesterséges illatanyag olyannyira, hogy újra fel kellett fedeznie valakinek a növények hasznos kivonatait, aki nem más, mint René-Maurice Gattefossé francia kémikus, aki az aromaterápia modern módszertanának megalapozója. Egy alkalommal Gattefossé laboratóriumi munkája során súlyos égési sérülést szenvedett, a fájdalmat enyhítendő a hozzá legközelebb eső folyadékkal telt edénybe dugta sajgó testrészét! A gyógyulási folyamat meghökkentő gyorsasággal zajlott le köszönhetően a levendula illóolajjal telt edénynek, amibe dugta a kémikus a sérült kezét!

Egyre több tudós fordult érdeklődve az illóolajok irányába, és figyeltek fel idegrendszerre ható tulajdonságaikra az I. Világháborút követő időszakban, s Pierre Franchomme (1975) beszélt elsőként az illóolajok kemotípusáról, ami lehetővé teszi azok célzott alkalmazását.

Napjainkban reneszánszát éli az aromaterápia: egyre többen fedezik fel a természetes eredetű dolgokban rejlő nagyszerű lehetőségeket s fordulunk tárt karokkal a természet adta ajándékok felé köszönhetően a mesterségessel való túltelítődésnek és a tudatos, modern gondolkodásnak!

Csillagsarok: Kicsit mesélsz magadról, hogy hogyan kerültél kapcsoltba az aromaterápiával?

Diana(tura): Szerintem én a növények iránti rajongással születtem! Gyerekkoromban egy kisváros szélén laktunk közel mezőkhöz, erdőkhöz, szántóföldekhez és volt egy növényhatározóm, amit legtöbbször magammal vittem a sétákra és próbáltam beazonosítani a növényeket! Sokszor csak nézegettem, olvasgattam a növényekről, természetről szóló könyveket, máskor rajzokat is készítettem róluk. Kedvenceim a lila virágú növények voltak. Diplomaosztós ünnepségemen egy nagy csokor levendulával lepett meg az Anyukám! Természettudományos végzettségem lett: kutató vegyész. Aztán volt néhány évnyi kiesés, ami a növényeket illeti, de hasznosan töltöttem el: ledoktoráltam gyógyszerészi kémiából, de ami valóban az ember szívében van, az nem fog elmúlni nyomtalanul! Jó pár évvel ezelőtt született a döntés: férjemmel Karácsonyra egymást kézzel készült ajándékkal lepjük meg… itt indult meg a lavina! Levendulás fürdőbombát készítettem neki. Mivel remekül sikerült, már nem volt megállás… azóta szippant egyre mélyebbre (de inkább magasabbra!!!) az illatozó  aromacsoda!

 26913826_1835632266508551_502108864_n.png

 

Csillagsarok: Jelenlegi elképzelésem, hogy otthon kémcsövekben kísérletezed ki a megfelelő olajkeverékeket az adott panaszokra. Mesélj, mit is csinálsz pontosan, ha idén befejezed az aromaterápiás tanulmányaidat?

Diana(tura): Szigorú ÁNTSZ követelményeknek megfelelő műhely a helyszín. Kísérletezgetni nagyon nem kell, mivel minden természetes alapanyagnak jól definiált hatásai vannak. Inkább a jó tervezésen van a hangsúly.

Az aromaterapeuta nem orvos, az orvosi diagnózis ismeretében tud javaslatot tenni a célzott kezelésre. Természetesen, ha tonizálás, stresszoldás, bőrszépítés a feladat, orvos nélkül is remekül boldogulunk! Az illóolajok és növényi olajok alapos ismeretében ajánlok kezelést. A kezelés lehet hosszabb otthoni terápia, és aromaterápiás masszázs is. Legtöbbször a masszázs komplementere az otthoni terápia.

A terápiás lehetőségeket pontosan személyre igazítom, mivel igen széles palettáról válogathatunk: az illóolajokat lehet szagolni (párologtatás), inhalálni, fürdővízbe tenni, vele borogatni, krémbe tenni, samponnal vagy növényi olajjal keverni. S mivel ugyanazon hatás több növény illóolajával elérhető, ezért a körülmények figyelembevételével még jobban tudok fókuszálni az egyéni igényekre. Például egy kismama gombás fertőzését nem az abortív orvosi zsályával készült keverékkel fogom kezelni, hanem a teljesen biztonságos teafa illóolajat tartalmazó keverékkel, holott mindkét illóolaj remek gombaölő hatással rendelkezik.

Csillagsarok: Egy aromaterapeuta praxisában található anyagok közül parfüm -, kozmetikai- és gyógyszer alapanyag is. Milyen különlegesebb alapanyagok vannak a készletedben?  

Diana(tura): Egy aromaterapeutának mindig a legizgalmasabb alapanyagok az illóolajok maradnak. A különböző illóolajok összekeverésével elképesztő illatélményt, mentális hatást és fizikai javulást lehet létrehozni. S ami még ennél is meglepőbb, hogy nem mindig van az emberre ugyanolyan hatással, ugyanolyan benyomással ugyanaz az illatkompozíció. Befolyásolhatja napszak, életszakasz, hangulat is. Nem ritka, hogy a kislány fanyalogva húzza el orrát a szuper nőies jázmin illóolajtól, míg ugyanaz a kislány pár év múlva nőként rajongani fog érte.

Dolgozunk növényi olajokkal, mint például a sárgabarackmagolaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, körömvirág macerátum, olívaolaj, napraforgóolaj, szezámolaj, s az értékesebb olajok közül: borágó olaj, ligetszépe olaj, rózsamuskotály olaj és még lehetne hosszan sorolni.  Ezeknek is egzakt hatásuk van az emberi szervezetre.

Mivel én elkötelezett híve vagyok a természetes egészség megőrzésnek, ápolásnak és tisztálkodásnak, ezért nálam szóba sem jöhetnek szintetikus alapanyagok. Az illóolajoknak olyan hatása lehet a szervezetre, amelyekkel sokszor kenterbe vágják az ugyanazon céllal készült mesterséges készítményeket.

Parfümalapanyagként is megállják helyüket. Mi több, az illóolajokból olyan különleges parfüm készíthető, ami kedvezően tudja befolyásolni viselője lelki állapotát, hangulatát… igazi csodaszer!

Különleges alapanyag…? Mivel én az olajkeverékeken túl aromaterápiás natúr kozmetikai termékek készítésével is foglalkozom, úgy, mint szappanok, dezodorok, fürdőbombák, krémek, ajakápolók… készítettem már olyan ajakbalzsamot is, aminek enyhe vörös színének eléréséhez homoki báránypirosító őrölt gyökerét használtam. A dezodorban többek között a szódabikarbóna szagmegkötő képességét aknázom ki, ami talán az anyag puritánsága miatt meglepő.

 26914320_1835632519841859_1752955560_n.png

 

Csillagsarok: Kicsit komolyabbra fordítva a szót, az aromaterápia és az Ájurvéda orvoslás mélyen összefonódnak. Mennyire használod az Ájurvédában ismert testtípusokat (Pitta, Kapha, Vatta) a diagnózisok felállítása során? 

Diana(tura): Hangsúlyozom, hogy nem állítunk fel diagnózis, tisztelettel meghagyjuk az ebben jártas szakembereknek, az orvosoknak.

Röviden a válaszom: nem.

Azonban ennél jóval összetettebb az, ami a háttérben áll. Az én történetem: ahogyan említettem, vegyész lettem, két lábbal a földön, „hiszem, amit látok” gondolatrendszerrel. Aztán találkoztam egy acélszürke szemű, kócos fiúval, aki ennek pontosan az ellenkezője. S mivel visszavonhatatlanul egymásba szerettünk, egymás gondolatait is imádtuk. Ő mutatta meg nekem, hogy van más is a világon azon kívül, amit meg tudok érinteni. Itt kezdődött az én utam, aminek egyik kapuja az aromaterápia... azt hiszem, az Ájurvéda, jóga (és még ki tudja, mi?) is egy-egy mérföldkövei lesznek lelki fejlődésemnek. Hosszú út áll még előttem, amit izgatottan, boldogan és kacagva járok!

Csillagsarok: Az illóolajok nem csak a növények fizikai tulajdonságait hordozzák, de hatnak mentális és lelki állapotunkra is. Mennyire kell számolni azzal a kezelés során, hogy negatív élmények érhetik az embert egy illat hatására?

Diana(tura): Mivel az illóolajok a test és a lélek harmóniáját hivatottak szolgálni, ezért a végső cél mindig a test és lélek egész-sége. Azonban vannak esetek, amikor a cél göröngyös, hepe-hupás úton vezet: olyan tény kerülhet felszínre, ami legtöbbször gyerekkorból hozott „tüske”. Talán már rég feledésbe merült, de egy ekcémás bőr utalhat a szeretet hiányának megélésére. Ez borzasztóan nehéz felismerés lehet, ugyanakkor évtizedes béklyóból szabadíthat fel!

Ugyanazon illóolaj szaglása mindenkire másként hat: van, akinek pusztán kellemes, olykor egy gyerekkori emlék jelenik meg az illat hatására, vagy egy kép ugrik elő, esetleg rossz érzéssel is társulhat. Ha egy illatot kellemetlennek érzünk, tudhatjuk, hogy „dolgunk van vele”. Olyan szférákat érint, ahol góc van a lelkünkben, s ami tisztulásra, megoldásra vár.

Csillagsarok: A hétköznapi ember bemegy a közeli drogériába vagy gyógynövényboltba és tanácstalanul szemléli a széles választékot és rengeteg márkát. Milyen a jó illóolaj? Van kedvenc márkád?

Diana(tura): Aki szeretne valóban jó minőségű illóolajat vásárolni, mivel tudatában van annak, hogy kizárólag a minőségi illóolajoknak van terápiás hatása, annak nehéz dolga van. Az ökölszabály: a jó minőségű illóolaj nem olcsó, viszont cserébe tapasztalhatjuk elképesztő hatását!

Ezen kívül a következő adatoknak mindenképp szerepelnie kell a címkén, hogy higgyek a forgalmazónak: az illóolaj magyar neve, latin elnevezése, származása helye, 100% tisztaságú illóolaj, egyes esetekben a kemotípus, gyártási szám, lejárati idő, forgalmazó. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, engem nem győzött meg!

Én kizárólag a Panarom kémiailag bevizsgált prémium minőségű illóolajait használom és forgalmazom is. Bárki számára elérhetőek az illóolajok adatlapjai, gázkromatogrammjai…, így nyitott könyv a Panarom illóolajok minősége. Azt hiszem, ez elég meggyőző még a legszkeptikusabbak számára is.

 26855914_1835632436508534_1850186385_n.png

 

Csillagsarok: A téli időszakban hajlamos az ember, hogy eldugul az orra, vagy kicsit kapar a torka. Van erre valami javaslatod, amivel megelőzhető lenne? Ha, pedig meg van a baj, akkor mit ajánlanál?

Diana(tura): Otthonomban szeptembertől a tavasz végéig folyamatos a levegőfertőtlenítés: citrom illóolajat párologtatok minden helyiségben. A citrom illóolaja kiváló baktérium és vírusölő, fertőtlenítő hatású. Ezzel alaposan lecsökkentem a lakásba behatoló kórokozók hatékonyságát. Ha eldugul az orr: orrcseppet készítek! Növényi olajba csepegtetek eukaliptusz radiata és teafa illóolajakat! A hozzászokás teljesen kizárt és mindig kidugul az orr, s 1-2 nap alatt teljesen felszámolja a náthát! Kaparó torokra az oregánó kapszula is jól vizsgázott már nálunk, de azt gyereknek nem szabad adni. Én a gyermekeimnek mellkasbedörzsölőt készítek vadlevendula, teafa, vietnámi eukaliptusz illóolajok, körömvirágolaj felhasználásával és kiegészítem eukaliptusz radiáta illóolaj inhalálásával, remek köptető hatása miatt.

Csillagsarok: Ha rossz napom van, és nincs kedvem reggel gyakorolni. Tudsz ajánlani olyan keveréket, amely ilyenkor növeli az energiaszintemet?

Diana(tura): Az imént említett citrom illóolaj idegrendszer-stimuláló hatású is, javítja a kedélyállapotot, a koncentrációt, energetizál, ahogyan a pálmarózsa, rozmaring ct. kámfor, eukaliptusz radiata, erdei fenyő és a borsmenta illóolajok is a teljesség igénye nélkül! Lehet válogatni! Szaglóüvegcsében elkészített illóolaj-keverékből javasolt 7-szer mély lélegzetet venni a nap gördülékeny beindításához! 

Csillagsarok: Jelenleg nagyon sokat foglalkozok a mindfulness témakörével, és számos alkalommal olvastam, vagy találkoztam stressz problémákkal küzdő emberekkel. Mit ajánlanál nekik?

Diana(tura): A stresszes életmód kiválóan javítható, ha megtanuljuk kezelni a stresszt szülő helyzeteket és ebben komoly segítséget nyújthatnak az illóolajok. A nagy klasszikus, ha nyugtatásról van szó: az orvosi levendula illóolaj! De remekül bevethető stresszes állapotban a mandarin, a citrom, az ylang-ylang és az eukaliptusz radiata illóolajok keveréke párologtatóban alkalmazva. (Általánosságban elmondható, hogy célszerű illóolaj-keveréket alkalmazni, mert szinergiában vannak az illóolajok egymással, ami annyit tesz: felerősítik egymás hatását.)

Csillagsarok: Melyik a jelenlegi kedvenc illatod, és miért?

Diana(tura): Már nincsen olyan illat, sem illatkompozíció, ami ne tetszene! Ez az aromaterápia előtti időkre nem volt jellemző! Mindig volt néhány olyan illat, amivel „haragban voltam”! Sokáig a pálmarózsától húzódoztam. Nehéz egy kedvencet kiválasztani! Szeretem a teafát a sokszínűségéért és a friss illatáért! Takaros kis ház jut róla eszembe! Kedvelem a női illatokat: a virágok-virágát, a híres nevezetes ylang-ylangot… mint egy nagy libbenő szoknya! A finoman egzotikus pacsulit, a visszahúzódó, ugyanakkor határozott szépséget, a rózsamuskátlit. Nagy favoritom a púderrózsaszín pihe-puha takaró csodálatos csipke szegéllyel: a balzsamos szuhar! De talán mind közt most picit mégis kiemelkedik a káprázatosan tündöklő bájával, pimasz kacajával a narancsvirág illóolaja! Miért? Egyszerűen azért az élményért, amivel megajándékoz, amikor mélyen beleszippantok a narancsvirágos üvegcsémbe…

Csillagsarok: Hol tudnak találkozni veled, vagy olvasni a témáról?

Diana(tura): Egyenlőre a  legbiztosabb pont a Facebook, ahol Dianatura néven megtalálhattok. (a webáruház épülőben van). Ott kapcsolatba tudtok lépni velem, és örömmel veszek mindent, ami a témához fűzhető! Sőt, most olyan hölgyek jelentkezését is várom, akik érdeklődnek a téma iránt és szívesen részt vennének térítésmentesen egy aromaterápiás masszázson, mert a vizsgára készülvén gyakorolni szeretnék. A www.dianatura.blog.hu weboldalon pedig izgalmas témákról olvashattok többnyire az aromaterápia köré szerveződve, de a természetet mindenképpen érintve testápolásról, gyermeknevelésről, betegségekről, illóolaj-történelemről és még számos érdekes topikról!

Hálásan köszönöm szépen a válaszokat Diána, sok sikert a tanulmányok befejezéséhez, és remélhetőleg máskor is együtt tudunk működni. A jóga rendszerének része az aromaterápia, amely számtalan esetben kínál alternatív és természetes megoldást korunk betegségeire.

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

3 feladat, hogy a gyerek megértse a relaxáció lényegét

Nem könnyű elmagyarázni a gyerekeknek, hogy mi az a relaxáció… talán azért, mert mi sem csináljuk elég gyakran. Itt van néhány egyszerű módja annak, hogy igazán megértesd, velük a különbséget a csak feküdjünk le, és a ténylegesen ellazított tested között.

Spagetti teszt

Láttál már nyers spagettit? Nagyon merev és rugalmatlan. Mi történik, amikor megfőzöd? Puha és rugalmas lesz. Ha felelemeled, akkor bármilyen irányba képes elmozdulni. Ehhez hasonló érzést szeretne a lábad és a karod is, amikor relaxációban vagy.

Két csoportba rendezd a gyerekeket, az egyikük olyanok legyenek, mint a főtt spagettik, és a másikak, pedig az olasz séfek, akik ellenőrzik.

A szakács egyszerre egy spagetti kart vagy lábat emel, és nagyon gyengéden ellenőrzi, hogy puhának tekinti-e tésztát. Valóban ellazult vagy még ellenáll valahol?

A spagettik úgy tesznek mintha aludnának és nem segítenek a séfnek felemelni a karjukat vagy a lábukat. Amikor már teljesen elkészült a spagetti, akkor szerepet cserélnek.

Limonádé

A relaxáció előtt megfeszítjük az izmainkat, így megtanítva nekik, hogy mi a különbség a feszes és laza állapot között, ezáltal segítve a mélyebb ellazulást.

Mielőtt az óra végén a gyerekek lefekszenek, készítsetek egy képzeletbeli limonádét. Üljenek a matrac közepére, a térdeket húzzák a mellkashoz és egyensúlyozzanak a fenéken. Most szorítsák össze nagyon keményen a citromot és vágjanak savanyú arcot.

Préseljék ki a legutolsó cseppet is a képzeletbeli citromból, vagyis feküdjenek a hátukra és pörögjenek párat rajta, ahogy kifacsarják a facsarón magukat. Ismételjétek meg párszor.

Összenyom és pihenj

Vegyenek egy mély lélegzetet és szorítsák össze az összes izmukat a testükbe: lábak, kezek, fenék, vállak, és arc. Lélegezzenek ki és lazítsák el a testüket, és engedjék vissza magukat a matracra. Két-három alkalommal ismételjétek meg a gyakorlatot.

Ezt a gyakorlatot úgy is lehet gyakorolni, hogy egyszerre csak egy testrészre összpontosítanak. Például, feszítsed meg az egyik karodat, zárd ökölbe az ujjaidat, nyújtsd ki az ujjaidat és lazíts. Ismételd meg az egyes testrészeknél.

Képek forrása: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

11 egyszerű mód, hogy jobban megismerd önmagadat

A valódi belső változás hónapok, de sok esetben évek munkája. Mégis vannak apró dolgok, amelyek elindíthatnak benned aprócska változásokat. Az év végi összegzésen túl, érdemes a tanulságokat levonni és beépíteni ezeket a mindennapokba. A következő lista minden elemét nem kell kipipálnod, csak próbáld ki ezeket és figyeled meg a belső változásokat.

1. Miben hiszel?

Nemrég valaki megkérdezte tőlem, hogy miben hiszek? A válaszom nem volt túl összeszedett, és utána elkezdtem elgondolkodni, hogy ez egy fontos kérdése az életnek. Szánj időt arra Te is, hogy mi az, amiben hiszel, nem arra gondolj, amit elvárnak vagy tanítottak. Az én jelenlegi válaszom, hogy ha én rendben vagyok, hiszek a saját képességeimben és tudom a gyengeségeimet, akkor ezek a többi emberre is hatással vannak, így változik folyamatosan az engem körülvevő világ.

2. Minták felismerése

Tekints vissza az évre sajnálkozás nélkül és ismerd fel az ismétlődéseket és sablonokat. Hogyan reagáltál? Sikerült kilépned az ördögi körből? Cselekedtél? Próbáltad megváltoztatni a rossz szokásokat? Ne ítélkezz, csak írd össze ezeket.

Az egyik mintám, hogy sok esetben nincs időm semmire, mivel számos ötletem van, amelyeket szeretek megvalósítani. Év végén, ezeket mérlegeltem és elimináltam azokat, amelyekre nem jutott elég időm, ezáltal 2018-ban jóval kevesebb projektem lesz, de azokra több idő fog jutni.

3. Merre tovább?

Az egyszerűség nem egy éjszak alatt történik meg az életedben. Ezek a változások évekig tartanak és fokozatosan leszel egyre nyitottabb. Miért akarsz változni? Miért szeretnéd, hogy a dolgok egyszerűbbek legyenek az életedben? Jegyezd le az összes miért-re a választ és rakd egy jól látható helyre, ahol emlékeztetnek arra, hogy miért ezen az úton haladsz.

4. Próbálj ki egy jóga órát!

Mint oktató, ez egy eléggé nyilvánvaló kérésem, de ha jársz rendszeresen, akkor válasz egy újat. Ha haladó vagy, akkor próbálj az óráról minél több dolgot belecsempészni a mindennapi életedbe: például a villamoson lélegezz hasi légzéssel. Amit a szőnyegen átélsz az csak egy nagyon kis része a jóga egész rendszerének.

5. Találj új kihívást!

Az új éveben két új kihíváshoz csatlakoztam. Az egyik Health Challenge - 2018 // Tégy az Egészségedért Kihívás, amely 4 egyszerű feladatból áll, és az év első hetében kell teljesíteni. Ez egy apró cél, de jó érzés lesz teljesíteni.

A másik az Lépj ki a robotpilóta üzemmódból! 52 hét kihívása, amelyet már részben évek óta gyakorlok, de mindig vannak kisebb nagyobb szünetek. Ez már egy jóval komolyabb feladat, de rengeteg új élményhez tudok hozzájutni, amelyet a saját mindfulness tréningjeimbe be tudok építeni.

6. Összehasonlítás

Az életben szereti az ember összehasonlítani a kezdetét és a végét egy folyamatnak, mások emberekhez hasonló helyzeteket és a saját környezetét. Ezek általában soha sem tényszerűek, mint inkább szubjektív meglátásai a szituációknak. Ismerd fel ezeket a mintákat és kérdezd meg ilyenkor magadat, hogy tényleg előrébb visznek-e ezek?

7. Törd le a láncaidat!

Ne próbálj meg mindent, és mindenkit irányítani! A húgom életével kapcsolatban mindig szeretem okos lenni és megmondani neki, hogy mennyire rossz irányba indult, de sajnos veszekedés és szenvedés lett a vége. Az előző év már arról szólt, hogy elengedtem őt, és próbálok nem beleszólni a mindennapjaiba, hiszen ő is csak a hibáiból fog tanulni.

8. Alvás fontossága

Napi hét-kilenc óra alvásra szüksége van a szervezettednek. Tartsd távol a hálószobától a TV-t, digitális eszközöket, és a munkahelyi problémákat. Biztosan minden reggel könnyebben fogsz felkelni

9. Sétálj mindennap

Bármennyire nehéz vagy fárasztó egy nap, 5 perc séta biztosan belefér. A legjobb, ha egy közeli parkban teszed ezt.

10. Gondolj a folyamatra, a végcél helyett

Határozd meg a célokat a jövő évre, de gondolkodj el a folyamaton is, hogy hogyan juthatsz el odáig. Érdemes napi szintre lebontani, hogy mit kell tenni, hogy a kijelölt ösvényen maradj. Jó példa erre a sikeres sportolók élete, ahol napi szinten tudják, hogy hány fekvőtámaszt kell csinálniuk, hogy eljussanak az olimpiai arany éremig.

11. Hallgass a szívedre

Napi 3, 5, 10 percet szánj arra, hogy a szívedre teszed a kezedet. Ez nem egy titokzatos gyakorlat, csak ezáltal emlékezteted magadat, hogy ki is vagy. Hallgass a szívedre és segíteni fog, ha szükséged lesz rá.

Remélem ezek a tippek segíteni fognak abban, hogy egy kicsit tudatosabban a jelenben legyél, gyakorold a mindfulness szemléletet a mindennapjaidban, és megismerd belső énedet.

Kiindulás: https://www.amazon.com/Soulful-Simplicity-Living-Less-Lead/dp/0143130684/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?tag=mind0a3-20
Fotók: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

Hogyan kezeld a stresszt az ünnepek alatt?

Az ünnepek lehet az év legjobb vagy legrosszabb időszaka is egyben. Akár az utazás alatti stressz, akár fájdalmas szakítás, akár családi konfliktusok, vagy egy cukorsokk, a rengeteg sütemény evése után. Ezekben a napokban találkozhatsz a távoli rokonokkal, a régi emlékekkel, a múlt szellemeivel és sok minden mással is.


A következő légzőgyakorlatokhoz ülj le kényelmesen sarokülésbe (ha kényelmetlen, akkor rakj a lábad/feneked alá takarót/párnát). Ideális esetben a csípő, a térdmagasság felett helyezkedik el, hogy levegye a nyomást a lábfejről. Ha nem komfortos, akkor lehet székre ülni, vagy lefeküdni egy matracra. A következő három légzéstechnika segíthet a stressz csökkentésében:

Alapok: Kiegyensúlyozott légzés

A kiegyensúlyozott légzés szanszkritul Sama Vritti gyakorlat, amely négyzetes légzést jelent (egyenlő mind a négy szakaszban):

 1. Belégzés három számolásig, érezd, ahogy feltölt energiával a friss levegő, mint a tavasz.
 2. Tartsd bent három számolásig, tarts szünetet, mint nyáron.
 3. Lélegezz ki három számolásig, mint ahogy az őszi levelek hullanak a nyirkos talajra.
 4. Tartsd kint három számolásig az ürességet, mint a téli csendet.

Csinálj ebből 5 kört egy csendes helyen.

Érezd az egyensúlyt: váltott orrlyukú légzés

A jobb- és bal agyféltekét a Nadi Shodhana, vagy más néven váltott orrlyukú légzés tudja összehangolni.

 1. A domináns kezed mutatóujját és középső ujját zárd össze, és rakd őket a két szemöldököd közé.
 2. Lélegezz be mind a két orrjáraton.
 3. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz ki a jobbon. (1)
 4. Zárd el a jobb orrjáratot és lélegezz be a bal orrjáraton keresztül. (2)
 5. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz ki a jobbon. (3)
 6. Zárd el a jobb orrjáratot és lélegezz be a bal orrjáraton keresztül. (4)
 7. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz ki a jobbon. (5)
 8. Zárd el a jobb orrjáratot és lélegezz be a bal orrjáraton keresztül. (6)
 9. Lélegezz ki a bal orrjáraton keresztül. (1)
 10. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz be a jobbon. (2)
 11. Zárd el a jobb orrjáratot és lélegezz ki a bal orrjáraton keresztül. (3)
 12. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz be a jobbon. (4)
 13. Zárd el a jobb orrjáratot és lélegezz ki a bal orrjáraton keresztül. (5)
 14. Zárd el bal orrjáratodat és lélegezz be a jobbon. (6)
 15. Lélegezz ki mind a két orrjáraton át.

Ismételd meg ezt három körön át. Ha megfáztál, és eldugult az orrod, akkor elég, ha csak vizuálisan csinálod a gyakorlatot. Nekem számos esetben segített a téli folyamatos orrfolyásomat enyhíteni.

shutterstock_665168338.jpg

Tisztítás: fényesítő légzés

A szanszkritul Kapalabhati légzésnek hívott gyakorlat, amely felmelegíti a testedet. A kilégzés ebben az esetben magától megtörténik, és nem kell erőltetni.

 1. A felkészüléshez lélegezz rendesen, de csak az orrodon keresztül. A belégzéskor emelkedjen a hasfalad és a kilégzéskor, pedig süllyed a köldök területe a gerincoszlop irányába. Ez utánozza legjobban a légzés áramlását, amelyet a Kapalabhatiban történik.
 2. Vegyél három mély lélegzetet!
 3. Lélegezz be az orrodon keresztül és ki, pedig gyorsan az orron át, úgyhogy a hasfalat a gerincoszlop irányába behúzod. Ha új ez a gyakorlat számodra, akkor érdemes a köldöködre tenni a kezedet és érezni, ahogy mozog.
 4. Engedd, hogy a kilégzés természetesen, passzívan és automatikusan létrejöjjön! Közben folyamatosan lazítsad el a hasfaladat.
 5. Vedd ezeket a légzéseket 1-2 másodperces sebességgel számolva a kilégzést. Kezd 20-as vagy 30-as körrel!
 6. Amikor végeztél a körrel, akkor hunyd be a szemedet és csak figyeld meg a változásokat a testedbe!

Próbáld ki ezt a technikát két-három alkalommal – jótékony hatásai: tisztítja az elmét és a belső szerveket is.

Kérlek, vedd figyelem, hogy ha bármilyen légzőszervi, vagy vérnyomás problémád van, akkor érdemes először az orvosoddal konzultálni. Ha terhes vagy, akkor, pedig csak az első technikát gyakorold.

További légzés gyakorlatokért érdemes az njoy life communitytől A légzés művészete sorozatot megnézni Youtube-on:

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

Egy mindfulness technika, amely garantáltan jó kedvre derít (és nem a meditáció)

Az ember szeret kiemelt figyelmet fordítani arra, amit megeszik, de mi a helyzet körülötte lévő zajokkal? Az egészséges életmód fontos része, hogy nem csak a megfelelő ételt, hanem a megfelelő zenét is megtaláld az adott hangulatodhoz.

A hangok és zenék gyorsan tudják javítani a kedvedet, és mélyebb szinten tudják befolyásolni a tudatodat. A zenehallgatás a mai világban már egy nagyon olcsó és könnyen hozzáférhető megoldása a tudatosságod növelésére és érzelmi állapot megváltoztatására.

Nekem a következő hét mód vált be, amik által a zene beépült a mindennapjaimba:

Kelj zenére!

Az ébresztőórád hangja nagyon zavaró?

Ha igen, akkor változtass rajta. Légy kedvesebb, és ne legyél kegyetlen magaddal! Válaszd a kedvenc zenédet, amely megkönnyíti az indulást. Nekem a nagy kedvenceim a természeti zajok (eső, szél, tengerpart).

Miután felkeltél, akkor indíts el egy kellemes számot, amely tovább lendít a reggeli álmosságon. Készíts egy lejátszási listát, amely ellazít és ösztönöz reggel. Biztosan jobb kedved lesz a munkába menet.

Napi gyógyszer? Éneklés.

A zenehallgatás a belépő szint, ha tovább szeretnél lépni ebben a mindfulness technikában, akkor próbálj meg énekleni. Az éneklés a legjobb módja annak, hogy a gondolataink rezgéseit magasabb szintre emeljük, ezáltal lelassul és kiegyenlítődik a légzés, amely ellazít. Énekelj a zuhany alatt, autóban vagy elalvás előtt. A reggeli felkelés után, én a lejátszási lista helyett énekléssel folytatom, amely tökéletesen visszaránt a jelenbe.

Ne aggódj, azért mert nincs „jó” hangod! Itt nem a mások előtt szereplésről vagy egy újabb stressz helyzetről szól. Kezd az éneklést kedvenc számaiddal, amelyek inspirálnak és segítenek ellazulni. A következő időszakban légy tudatos, és figyelmed, hogy melyik zeneszámok hogyan hatnak rád. Jegyzed fel, amelyektől a legjobban érezted magadat, hogy később könnyebb legyen visszahozni az érzést!

Mozgás zenére

Készíts lejátszási listát a napi mozgáshoz! A reggeli séta, futás, vagy nyújtás könnyebbé válik, ha megtalálod a megfelelő számokat. Ismét figyelj, és teszteld, hogy melyik zene működik a legjobban az adott mozgásformához.

Várakozás

A napi munkába járás az egyik legnagyobb stressz faktor lehet az életben. Sajnos, ha frusztrált és ideges vagy, attól még nem fogsz gyorsabban haladni. Az ingázásnál nehéz megváltoztatni a külső körülményeket, de a saját belső állapotunkat tudjuk ellenőrizni, így enyhíthetünk a nyomáson. Például használhatsz erre egy lejátszási listát, amely segít megbirkózni a helyzettel. Legközelebb csak rakd fel a fülhallgatót a fejedre és élvezd a zenét!

Kapcsolj ki! – A csend aranyat ér

Kapcsold ki a gépet, némítsad le a telefont, és csak figyelj, hogy milyen hangok vannak körülötted! Mit hallasz pontosan? Egy kutya ugatását, a város zaját, távoli nevetés, beszélgetés, madárcsicsergés. Ez a mindfulness gyakorlat megnyugtat és csökkenti a stresszt. Akkor alkalmazom ezt a gyakorlatot, amikor valamihez nincs kedvem és úgy érzem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok.

Aktív zenehallgatás

Sokféleképpen lehet zenét hallgatni. Szólhat a háttérben, miközben mást csinálunk, vagy aktívvá tehető a hallás folyamata. Ez utóbbi során az agy több területe bekapcsol és sejtszinten elkezd rezonálni a test, ez által sokkal erősebben hat az érzelmeikre és a gondolatainkra.

Érdemes azzal kezdeni, hogy megszünteted a zavaró tényezőket és lassabb zenéket választasz. Majd hunyd le a szemedet, lélegezz, kövesd a zenének egy kiválasztott részét (dallam, egy hangszer).

Bármelyik technika jó döntés lehet, hogy javíts a mindennapi hangulatodon. A személyes kedvencem az éneklés, de jó pár év bátorság kellett, hogy mások előtt is csináljam (jógaóra), de az élmény annyira felemelő volt, hogy ma már minden reggel ezzel kezdem a napomat.

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

4 mindfulness gyakorlat gyerekeknek

Az iskolakezdéssel együtt jár a gyerekek életében a stressz és fáradékonyság, de lehet változtatni különböző minfulness technikák segítségével.

Mindfulness annyit jelent, hogy figyelj a jelenre és fogadd el azt minden előítélet nélkül. Itt a végső cél, hogy csökkenjen a stressz szinted, azáltal, hogy tudatában vagy a tested és az elméd apró jelzéseinek.

Ez nem egyszerű feladat az előbbi megértése és megélése felnőtt fejjel, de még nehezebb egy gyereknek átadni ezeket. A jó hír, hogy nem feltétlenül a szóbeli magyarázatra kell helyezni a hangsúlyt, hanem inkább mutasd meg neki, hogy mit kellene csinálni. Az iskolakezdés alkalmából hoztam pár gyakorlatot, amely megkönnyítheti az otthoni és az iskolai életet is a gyerekek számára.

Óvodában: Számold a ki- és belégzést

A mindfulness gyakorlása a kicsiknél nagyszerű módja, hogy fejlődjenek önállóságban és az érzelmeik szabályozásában. Amikor a gyermek ideges lesz, akkor egyszerűen csak kezdje el megfigyelni a saját légzését – ez az egyik legegyszerűbb feladat. Meglepően figyeltem a 3 éves unokatestvéremet, aki légzése megfigyelése után lenyugodott, és elmondta mi bántja.

Gyakorlat: 3-ig számolva lélegezz be, 3-ig tarts bent, és 3 számolás alatt lélegezz ki. Ezzel tudatosan lelassítod a légzésedet és megnyugtatod a testedet. Tovább teret ad arra, hogy átgondolja a helyzetet és megfelelően reagáljon.

Ez a kis gyakorlat kevesebb síráshoz és érzelmileg kiegyensúlyozott gyerekkorhoz vezethet

pexels-photo-38471.jpeg

5-10 éves kor között: Állatok utánzása

A mindfulness gyakorlása szórakoztató és elérhető módja, hogy a gyerekek elsajátítsák a különböző légzéstechnikákat, ezek feltöltenek energiával vagy lenyugtatják a szervezetet. Az ebéd utáni tökéletes választás az energetizáló gyakolatok, amely felébreszti a testet és a lelket, míg a felpörgött osztálynak pedig a nyugtató gyakorlatok segítenek.

Gyakorlat: Buborék légzés (nyugtató gyakorlat): Lélegezz be az orrodon keresztül, majd az ajkaidból formázz egy kört és lélegezz ki azon keresztül. A figyelem megjelenik az ajkakban és lecsendesedik az elme.

Gyakorlat: Oroszlán légzés (energetizáló): Lélegezz be a szájadon keresztül és hangosan lélegezz ki a nyelved kidugásával együtt, így olyan leszel, mint egy nyáladzó kis oroszlán. Az egész testedet átjárja a friss levegő - ezáltal több energiád lesz.

10 – 14 éves kor között: Testtudatosítás

Ezekben az években elkezd a stressz és szorongás súlyosbodni. Hatalmas nyomás nehezedik a gyerekekre az iskola irányából: teljesítsenek jól, ne keveredjenek rossz társaságba, és gondolkodjanak el, hogy mivel szeretnének foglalkozni az életükben. Továbbá a testük változásait is el kell fogadniuk és megérteniük. Ez az egyik legfontosabb időszak, amikor igazán szükség van a mindfulness technikákra.

Ebben a korban már nem akarnak ciki állathangokat utánozni, de szeretnének kikapcsolni és pihenni. Az egyik ilyen szuper gyakorlat a test scannelése.

Gyakorlat: feküdj le és lazítsad el a testedet. Majd a lábfejektől indulva felfelé, minden testrészt tudatosíts, hogy milyen állapotban van (vidd a figyelmedet és lélegzetedet az egyes helyekre) és pihenj meg. A legtöbb feszültséget a has, váll, nyak és az arc gyűjti össze.

Technikailag ez a gyakorlat inkább a jógához kapcsolódik és nem a mindfulnesshez, mivel dinamikusabb, de elvezeti a tinédzsereket egy csendes helyre, ahol egyszerűen csak feküdni és lélegezni kell az adott pillanatban – ez már mindfulness.

fashion-person-hands-woman.jpg

14 – 18 között: mindennapi mindfulness gyakorlása

A középiskola első nehézségei után, szétszórttá válhat a gyerek, ezért szülőként feladatunk, hogy bátorítsuk őket, hogy jobban jelen legyenek az adott tevékenységben.

Elmondhatod neki, hogy hogyan lehet a jelenbe lenni és hogyan segít ez a stressz kezelésében. Még akkor is, amikor valami kellemetlen dolgot csinálni – felelés, házi feladat írás – azzal, hogy elfogadja, a pillanatot önmagán tud segíteni. A cél, hogy jobban megértse önmagát, tudatosabban reagáljon az eseményekre, és képes legyen szabályozni az érzelmeit és a magatartását.

A tudatosság megtanítja, hogy hátrébblépjen, amikor a dolgok rosszra fordulnak és kezelje ezt egy lélegzetvétellel.

Milyen technikákat ismersz még? Neked mi működött gyerekeknél?

Forrás: https://www.doyouyoga.com/

Köny: Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka

Képek: https://www.pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

6 ok, amiért a westerosiaknak jógázniuk kellene

Westeros egy igazi nyughatatlan hely. 7 évadnyi folyamatos háború, politikai cselszövés, és számos sokkoló erőszak után, a karaktereknek igenis szükségük lenne a belső békéjükre.

A jóga számos problémát tud enyhíteni a poszttraumatikus szindrómától a mindennapi szorongáson át. Szóval ha a való világban annyi sok pozitív változást tud adni az embereknek, akkor miért ne vigyük el a westerosiaknak is? A következő okok miatt lenne szükség a jóga erejére.

Légy óvatos, mert ez a poszt tele van spoilerrel!

Mert Melisadre-nak a jelenre kellene összpontosítania, és nem pedig a képzelt jövőre

A jövő kifürkészése Melisadre dolga a lángok közül. A 2. évadban találkoztunk vele először és az óta folyamatosan jóslatokat mond. Vagyis túlságosan a jövőben él, amely komoly problémákhoz vezet a jelenben. Szörnyű döntést erőltette Stannisra, amelyet azóta megbánt. Mel, tanuld meg, hogy hogyan éld meg a jelen pillanatait!

Mert Aryának pozitív mantra kellene

Arya minden lefekvés előtt elsorolja azok neveit, akiket meg akar ölni. A hetedik évad elején jelentősen csökken ez a lista. Ennyi idős lánynak inkább valami olyat kellene mondania, hogy „Mindenből fejlődők és tanulok” belső megerősítést.

Mert iszonyat hideg van a falnál. Jon Snownak és az Éjjeli őrségnek jól esne naponta egy hot jóga óra

Már a gondolattól is kiráz a hideg. Valaki melegítse fel egy termet 35 fokra! Még talán Havas Jon arcára is kiülne egy mosoly!

Mert Cerseinek meg kell nyitnia szívét, hogy elfogadjon másokat

A szerelem sebezhetővé tesz – mondja Cersei, amiben teljesen igaza van. A bátorsággal már nincs problémája, de sajnos másokat még mindig nem tud elfogadni és megszeretni. Légy egy kicsit kedvesebb!

Mert Daenerysnek tényleg meditálnia kellene az élet céljain…

6 évad kellett, hogy átjusson a túl partra.

és a növekvő sárkányok rengeteg figyelmet igényelnek...

A jóga segíthet türelmesebbé tenni az embert és felkészíti a gyermekek teljes elfogadására – sokkal jobb megoldás, mint egy barlangba zárni őket.

Mert Sansának tényleg foglalkozni kellene magával

Az egyik legszomorúbb sorsa Sansának van, aki cseberből vödörbe került folyamatosan. Talán a mostani évadban kezd magára találni, de még mindig Havas Jon mögé bújik. Mindenképpen szüksége lenne a jógára, hogy feldolgozza múlt a sebeit és megtalálja önmagát.

Mert a hot jóga talán felolvasztaná a Mások szívét

vagy nem.

Szerintetek ki másnak lenne még szükséges jógára vagy meditációra?

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD