Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

A meditáció sötét oldal, amiről senki sem beszél

2017. június 08. - Marczinkó Ági

A mostani jóga tanfolyamok között számos hirdeti, hogy meg tanít meditálni. Ha elég fegyelmezett vagy és rendszeresen gyakorolsz, akkor kontrollálhatod az alfa szintű agyhullámokat, ezáltal jobban tudsz fókuszálni és csökkenteni a fájdalmat. Ezeken felül, megnyugtatod a testedet és az elmédet, továbbá mérsékli a stressz tüneteit.

monk-hands-faith-person-45178.jpeg

Vessünk egy pillantást arra, hogy mi az, amit a kortárs és a régi tudósok tudtak a meditációról. A mostani reklám áradatban garantáltan a következőket ígérik a tanfolyamok: béke, szeretet és boldogság. Miközben zanzenben ülsz és a harmadik szemeden keresztül megvilágosodsz, számos kellemetlen érzelem, testi, vagy lelki problémával találkozhatsz.

A zen buddhisták között létezik egy szó a eltévedett gondolatokra, amelyek a meditáció során lépnek fel: makyo, amely a japán „ördög” és „tárgyias világ” kombinációja. Philip Kapleau, egy USA-ban élő zen mester, egyszer így írta le makyo szót:

kotrási és tisztítási folyamat során, elengedjük a stresszes tapasztalatokat az elme mélyebb rétegeiből.

Ezzel szemben a tudományos irodalomban ezt a vetületét a meditációnak kevésbé említik. Willoughby Britton pszichológus és helyettesével, plusz két meditáció oktatóval létrehoztak egy tanulmányt, amely a meditáció jelenségével foglalkozik (További részletek: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0176239#sec028)

„Ha valami pozitív és jótékony hatású, nem biztos, hogy ismerjük minden hatását az egyes emberekre nézve” (Willoughby Britton)

60 nyugati buddhista meginterjúvolásával kezdődött a kutatás. Voltak közöttük kezdők és meditáció oktatók is, sokan közül több, mint 10 000 órát töltöttek el a gyakorlással az életük során.

A tanulmány 59 váratlan és felesleges tapasztalatot figyelt meg, amelyet 7 különböző csoportba soroltak: kognitív, perceptuális, érzékeny, testi, ösztöni, én értelmezése és társadalmi. A következő tapasztalatokat írták le: aggodalom és félelem érzése, öntudatlan élmények, álmatlanságok, teljes elfogulatlanság egy érzelemmel szemben, nagyfokú érzékenység a fénnyel vagy a hanggal szemben, időben és térbeli torzítások, émelygés, hallucinációk, ingerlékenység, és a múltbéli traumák újraélése.

dream-filter-infrared-surreal.jpg

Mindazonáltal a válaszadók nem érezték negatívnak a nem euforikus élményeiket. Emiatt a tanulmányban szándékosan nem szerepel az ellenséges szó, és helyette, a kihívást használják, amely jobb tükrözi a megkérdezettek tapasztalatait. Például, volt olyan személy, aki egy visszavonulásból jött el, a következőket mondta: „egységben és kiteljesedésben voltam a világgal”.

A tanulmány célja, hogy közös mintákat találjon a nem szükségszerű meditációs reakciókban. Ki futott bele váratlan akadályba? Milyen tényezők játszanak közre? Hogyan segítik a tanárok a diákokat, akik elakadtak? A válaszokat a jövőbeni kutatások adhatják meg. Egy nap talán szakszerűen lehet használni a meditációt terápia jelleggel.

Fotók: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr612558703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.09. 11:51:13

@nonstoptitanic: A saját véleményem a kérdésről az, hogy ha valaki elkezd ezekkel úgy foglalkozni, hogy közzé is teszi a tapasztalatait, mindig felbukkan valaki, aki riválist lát benne vagy csak egyszerűen irigy rá. Sajnos a meditáció témája nem az a terület, ahol bárki azt mondhatná, hogy ő ezt jobban tudja. 15 éve ülök itthon egy non-stop mélytransz meditációból visszafelé jövet, olyan helyeken jártam, ahol emberről előttem még sosem hallottak, mégis örömmel olvastam el ezt a cikket csak azért, hátha van benne elrejtve valahol valami, amiből tudok tanulni. Ha valaki csak két hete meditál, ő is tud olyan tapasztalatokat kiírni, amiből azok tudnak a legtöbbet meríteni, akik szeretnék elkezdeni. Mert hiába vagy te nagy mester, a nagy mesterséged lesz annak akadálya, hogy az abszolút kezdőket megszólítsd.

2017.06.09. 13:21:13

@nonstoptitanic: Ezt én értem, csak akkor nehéz mit kezdeni ezzel a témával, amikor az ember rájön arra, hogy mindenki átesett már meditáción, aki valaha mosogatott és a másodlagos figyelem belépett a játékba.

2017.06.09. 13:40:01

@Istvan Zsolt: huh, micsoda szerenyseg "olyan helyeken jártam, ahol emberről előttem még sosem hallottak"... na persze. Celtalan kalandozas helyett inkabb band meg a buneidet, es imadkozz, mielott tul keso lesz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.06.09. 13:59:54

A meditációt nem a.neten fogjuk megtanulni. Aki meg azt hiszi meditálni az vicces megnyugtató vagy kényelmes az teved. A meditációban kerhelhetetlenul szembesülünk sajat magunkkal....ami minden csak nem kellemes.

Truth-Love 2017.06.09. 14:44:39

A meditáció alatt semmi mással nem fogunk találkozni csak azzal, amit az elménk "legyártott", amit valamilyen vágyunkkal "kértünk" tőle.

De mi van mögötte? Mi van a meditáció mögött? És egyáltalán ki az, aki meditál?
Számomra ezek az igazán lényeges kérdések!

fapuska 2017.06.09. 15:14:11

A meditációnak nagyon sok fajtája van. Sok meditációnak sajátja, hogy kifejezetten odafordulunk a bennünk lévő nehézségek felé ahelyett, hogy elnyomnánk vagy elkerülnénk azokat. Együtt vagyunk a fájdalommal, a nehéz érzelmekkel, a sötét gondolatokkal. A fent idézett zen hagyományban, a vipasszanában vagy a manapság terjedőben lévő mindfulness-ben is ezen a módon gyakorolunk. Egyáltalán nem igaz, hogy erről senki sem beszél - hisz ennek már több könyvtárnyi irodalma van. Mintha a meditációnak csak "világos" oldala lenne - akkor nem is kellene meditálnunk! :-)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2017.06.09. 16:50:09

léteznek olyan meditációk, melyek bizonyos embereknél provokálhatják (triggerelhetik) az elmebaj-t (magyarul arról van szó, hogy az illető megőrülhet).

hangsúlyozom, nem mindenkinél, csak az arra hajlamosaknál jöhet létre így az elmebaj.
szóval olyan emberekről beszélek, akik szerencsés esetben (mentálisan) egészségesen élhetik le életüket; ill. szerencsétlen esetben - trauma, (tartós) stressz, drogfogyasztás, egyéb hatás[pl. meditáció] okán - kialakaul a betegség (pl. skizofrén lesz).

CoolKoon 2017.06.09. 17:00:45

@FILTOL: Hát igen. Ez a szar ügy a pszichoaktív szerekben is. Sokan valójában nem az ilyen szerek fiziológiai hatásait nem bírják, hanem azt, amit eléjük tár: önmagukat.

exterminador 2017.06.09. 18:40:32

Megvan a magyarázat, hogy a mániákus meditáló David Lynch miért készít olyan filmeket, amilyeneket!

Alick 2017.06.09. 19:42:35

Van polarizációs hatás is - gyakran előfordul, hogy valaki a Metallica zenéjére leoldja a feszkót és ellazul, egy szeretetteljes angyali hangú relaxációs gyakorlat után viszont csökken benne az elfogadási képesség.

Alick 2017.06.09. 19:43:25

@exterminador: Lynch esetében szerintem valamilyen anyag is közrejátszik...
:)

erő.est.ormok 2017.06.10. 07:38:17

az intelligens hetteroszekszuális férfi nem meditál. ez amolyan női dolog! arról elmélkedni, hogy ez milyen veszélyes pedig színtiszta buzulás!

user_man 2017.06.10. 10:33:59

Én is érdeklődve olvastam a cikket ami gyakorlatilag nem tartalmazott semmit a cimben jelzett témáról. Az is igaz hogy nehéz megfogalmazni, szavakba önteni mi változik meg az ember életében ha medital. Röviden, minden ( alázat ) . Egyik legnehezebb pont mikor "tükörbe" néz az ember. Saját "mezitelen" lelkét látja az ember külső szemmel, olyan hibákat látsz meg magadban amiről nem tudtál, régi döntéseidet ujra értékeled... Út a ösztönös léttől a tudatos lét felé..Könnyű eltévedni ha nincs irányítás, ha nincs kivel megbeszélni az át élt tapasztalatokat. Ez nem játék, nem divat "fitnes", és vissza is lehet élni vele. Ha valaki elkezdte, és nem játékból imitája, akkor élete része lesz, nincs kiszállás. A téma érdekes, de 1 cikkbe ez nem férne bele.. Kívánok szép napot mindenkinek . :-)

user_man 2017.06.10. 10:47:32

Kommentekben látom vannak "ketkedők" is. Ha nem trollkodás hanem útkeresés a kétkedés oka akkor az irány jó. De ezt nem lehet megtanulni 1 hét alatt, valójában nem is lehet megtanulni. A lényeg maga a tanulás, az út keresés, ha valamit megértesz, akkor új kérdések is jönnek a "megértéssel". Közben fejlődsz.. Ez a lényeg...

PornoSheriff Elektro 2017.06.10. 10:48:38

a meditáció lényegi része, hogy az intellektusod által elfedett tiszta tudatod közelebb kerül a felszínhez, a számodra is értelmezhető tartományhoz, átjárhatóvá válik a teljesség :)

Midnight Run 2017.06.10. 14:27:05

Mint aki évek óta meditál, pontosan tudom, hogy a meditáció nem feltétlenül kellemes élmény. Amikor negatív, elnyomott rossz érzések, félelmek jönnek elő, az messze nem kellemes. A meditációnak nem a megnyugvás a célja, legfeljebb egy kellemes velejárója. Ez csak egy eszköz egy mélyben szunnyadó tudat felismeréséhez és megismeréséhez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.10. 16:14:32

@István Zsolt:

Milyen érdekes, nem látni nonstoptitanic kommentjét, amelyre válaszoltál. Rejtélyes módon eltűnt. Vagy talán a posztoló törölte?

2017.06.10. 16:46:06

@Kishableany: "huh, micsoda szerenyseg "olyan helyeken jártam, ahol emberről előttem még sosem hallottak"... na persze. Celtalan kalandozas helyett inkabb band meg a buneidet, es imadkozz, mielott tul keso lesz."

Sajnos pár fejreesés és az azok utáni sikeres tudatrendezések után még kaptam pár beavatást is, úgyhogy olyan szintre nyílt ki az agyam, hogy ez tényleg szerénység azokhoz képest, amiket még írhatnék. Ám írtam is és ha azokat elolvasod, felteheted a kérdést (lehet, hogy te pont nem), kinek bánjam meg és milyen bűneimet? Akit ti istennek neveztek, az hozzám képest csak egy 7. dimenziós lény! A másik, ha már bármit tesz az ember az bűn, akkor legyen olyan nagy bűn, ami már elhagyja a bűn felső határát: elmenypark.net

2017.06.10. 16:47:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem nem a posztoló törölte. De ha törölte volna se lenne meglepetés, mert nem volt túl kiforrott vélemény, bár annyira rossz sem volt, hogy törölni kellett volna.
süti beállítások módosítása