Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

11 egyszerű mód, hogy jobban megismerd önmagadat

2017. december 28. - Marczinkó Ági

A valódi belső változás hónapok, de sok esetben évek munkája. Mégis vannak apró dolgok, amelyek elindíthatnak benned aprócska változásokat. Az év végi összegzésen túl, érdemes a tanulságokat levonni és beépíteni ezeket a mindennapokba. A következő lista minden elemét nem kell kipipálnod, csak próbáld ki ezeket és figyeled meg a belső változásokat.

1. Miben hiszel?

Nemrég valaki megkérdezte tőlem, hogy miben hiszek? A válaszom nem volt túl összeszedett, és utána elkezdtem elgondolkodni, hogy ez egy fontos kérdése az életnek. Szánj időt arra Te is, hogy mi az, amiben hiszel, nem arra gondolj, amit elvárnak vagy tanítottak. Az én jelenlegi válaszom, hogy ha én rendben vagyok, hiszek a saját képességeimben és tudom a gyengeségeimet, akkor ezek a többi emberre is hatással vannak, így változik folyamatosan az engem körülvevő világ.

2. Minták felismerése

Tekints vissza az évre sajnálkozás nélkül és ismerd fel az ismétlődéseket és sablonokat. Hogyan reagáltál? Sikerült kilépned az ördögi körből? Cselekedtél? Próbáltad megváltoztatni a rossz szokásokat? Ne ítélkezz, csak írd össze ezeket.

Az egyik mintám, hogy sok esetben nincs időm semmire, mivel számos ötletem van, amelyeket szeretek megvalósítani. Év végén, ezeket mérlegeltem és elimináltam azokat, amelyekre nem jutott elég időm, ezáltal 2018-ban jóval kevesebb projektem lesz, de azokra több idő fog jutni.

3. Merre tovább?

Az egyszerűség nem egy éjszak alatt történik meg az életedben. Ezek a változások évekig tartanak és fokozatosan leszel egyre nyitottabb. Miért akarsz változni? Miért szeretnéd, hogy a dolgok egyszerűbbek legyenek az életedben? Jegyezd le az összes miért-re a választ és rakd egy jól látható helyre, ahol emlékeztetnek arra, hogy miért ezen az úton haladsz.

4. Próbálj ki egy jóga órát!

Mint oktató, ez egy eléggé nyilvánvaló kérésem, de ha jársz rendszeresen, akkor válasz egy újat. Ha haladó vagy, akkor próbálj az óráról minél több dolgot belecsempészni a mindennapi életedbe: például a villamoson lélegezz hasi légzéssel. Amit a szőnyegen átélsz az csak egy nagyon kis része a jóga egész rendszerének.

5. Találj új kihívást!

Az új éveben két új kihíváshoz csatlakoztam. Az egyik Health Challenge - 2018 // Tégy az Egészségedért Kihívás, amely 4 egyszerű feladatból áll, és az év első hetében kell teljesíteni. Ez egy apró cél, de jó érzés lesz teljesíteni.

A másik az Lépj ki a robotpilóta üzemmódból! 52 hét kihívása, amelyet már részben évek óta gyakorlok, de mindig vannak kisebb nagyobb szünetek. Ez már egy jóval komolyabb feladat, de rengeteg új élményhez tudok hozzájutni, amelyet a saját mindfulness tréningjeimbe be tudok építeni.

6. Összehasonlítás

Az életben szereti az ember összehasonlítani a kezdetét és a végét egy folyamatnak, mások emberekhez hasonló helyzeteket és a saját környezetét. Ezek általában soha sem tényszerűek, mint inkább szubjektív meglátásai a szituációknak. Ismerd fel ezeket a mintákat és kérdezd meg ilyenkor magadat, hogy tényleg előrébb visznek-e ezek?

7. Törd le a láncaidat!

Ne próbálj meg mindent, és mindenkit irányítani! A húgom életével kapcsolatban mindig szeretem okos lenni és megmondani neki, hogy mennyire rossz irányba indult, de sajnos veszekedés és szenvedés lett a vége. Az előző év már arról szólt, hogy elengedtem őt, és próbálok nem beleszólni a mindennapjaiba, hiszen ő is csak a hibáiból fog tanulni.

8. Alvás fontossága

Napi hét-kilenc óra alvásra szüksége van a szervezettednek. Tartsd távol a hálószobától a TV-t, digitális eszközöket, és a munkahelyi problémákat. Biztosan minden reggel könnyebben fogsz felkelni

9. Sétálj mindennap

Bármennyire nehéz vagy fárasztó egy nap, 5 perc séta biztosan belefér. A legjobb, ha egy közeli parkban teszed ezt.

10. Gondolj a folyamatra, a végcél helyett

Határozd meg a célokat a jövő évre, de gondolkodj el a folyamaton is, hogy hogyan juthatsz el odáig. Érdemes napi szintre lebontani, hogy mit kell tenni, hogy a kijelölt ösvényen maradj. Jó példa erre a sikeres sportolók élete, ahol napi szinten tudják, hogy hány fekvőtámaszt kell csinálniuk, hogy eljussanak az olimpiai arany éremig.

11. Hallgass a szívedre

Napi 3, 5, 10 percet szánj arra, hogy a szívedre teszed a kezedet. Ez nem egy titokzatos gyakorlat, csak ezáltal emlékezteted magadat, hogy ki is vagy. Hallgass a szívedre és segíteni fog, ha szükséged lesz rá.

Remélem ezek a tippek segíteni fognak abban, hogy egy kicsit tudatosabban a jelenben legyél, gyakorold a mindfulness szemléletet a mindennapjaidban, és megismerd belső énedet.

Kiindulás: https://www.amazon.com/Soulful-Simplicity-Living-Less-Lead/dp/0143130684/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?tag=mind0a3-20
Fotók: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6713530233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.12.31. 21:30:03

11. Kikapcsolódásként egy hónapban egyszer olvasd el, hogy hol tartott Budapest ötven évvel ezelőtt. És akkor jobban fogod értékelni azt, ami ma evidensnek tűnik: hogy van 2-es, 3-as, 4-es metró, hogy nem kell várni a telefon igénylésre, hogy nem kell az ikv-val háborúznod, mert leszakadt a lépcsőház...
fovarosi.blog.hu/tags/bp50

Marczinkó Ági 2018.01.01. 19:01:23

@fovarosi.blog.hu: Szia, köszi az ajánlást. Bekövettem az oldalt és szívesen olvasom az eddigi tartalmakat.
süti beállítások módosítása