Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

3 feladat, hogy a gyerek megértse a relaxáció lényegét

2018. január 03. - Marczinkó Ági

Nem könnyű elmagyarázni a gyerekeknek, hogy mi az a relaxáció… talán azért, mert mi sem csináljuk elég gyakran. Itt van néhány egyszerű módja annak, hogy igazán megértesd, velük a különbséget a csak feküdjünk le, és a ténylegesen ellazított tested között.

Spagetti teszt

Láttál már nyers spagettit? Nagyon merev és rugalmatlan. Mi történik, amikor megfőzöd? Puha és rugalmas lesz. Ha felelemeled, akkor bármilyen irányba képes elmozdulni. Ehhez hasonló érzést szeretne a lábad és a karod is, amikor relaxációban vagy.

Két csoportba rendezd a gyerekeket, az egyikük olyanok legyenek, mint a főtt spagettik, és a másikak, pedig az olasz séfek, akik ellenőrzik.

A szakács egyszerre egy spagetti kart vagy lábat emel, és nagyon gyengéden ellenőrzi, hogy puhának tekinti-e tésztát. Valóban ellazult vagy még ellenáll valahol?

A spagettik úgy tesznek mintha aludnának és nem segítenek a séfnek felemelni a karjukat vagy a lábukat. Amikor már teljesen elkészült a spagetti, akkor szerepet cserélnek.

Limonádé

A relaxáció előtt megfeszítjük az izmainkat, így megtanítva nekik, hogy mi a különbség a feszes és laza állapot között, ezáltal segítve a mélyebb ellazulást.

Mielőtt az óra végén a gyerekek lefekszenek, készítsetek egy képzeletbeli limonádét. Üljenek a matrac közepére, a térdeket húzzák a mellkashoz és egyensúlyozzanak a fenéken. Most szorítsák össze nagyon keményen a citromot és vágjanak savanyú arcot.

Préseljék ki a legutolsó cseppet is a képzeletbeli citromból, vagyis feküdjenek a hátukra és pörögjenek párat rajta, ahogy kifacsarják a facsarón magukat. Ismételjétek meg párszor.

Összenyom és pihenj

Vegyenek egy mély lélegzetet és szorítsák össze az összes izmukat a testükbe: lábak, kezek, fenék, vállak, és arc. Lélegezzenek ki és lazítsák el a testüket, és engedjék vissza magukat a matracra. Két-három alkalommal ismételjétek meg a gyakorlatot.

Ezt a gyakorlatot úgy is lehet gyakorolni, hogy egyszerre csak egy testrészre összpontosítanak. Például, feszítsed meg az egyik karodat, zárd ökölbe az ujjaidat, nyújtsd ki az ujjaidat és lazíts. Ismételd meg az egyes testrészeknél.

Képek forrása: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1213546825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása