Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

8 mindfulness gyakorlat, hogy könnyebb legyen az iskolai élet

2018. augusztus 28. - Marczinkó Ági

A gyerekek számára nem könnyű feladat az iskolába visszatérni. Egy átlagos középiskolás és főiskolás életében nem ritka az óriási teljesítmény nyomás és a folyamatos stressz. A vizsgálatok kimutatták, hogy ez a krónikus helyzet nagy hatással van a gyerekek agyának a fejlődésére és nagyobb kockázatot jelent a mentális betegségek és zavarok kialakulására.

A nyári szünetben van lehetőség pihenni és kikapcsolódni, ezzel szemben az iskola megkezdésével nincs idő ezekre. A tinédzsereknek hatalmas segítséget jelenthetnek a mindfulness gyakorlatok, amelyek segítenek, a helyzetek kezelésében, és az ellazulásban.

Legyenek céljai az új tanévre

A célok biztos alapot adnak a folyton változó iskolai körülményekre, emellett segítenek abban, hogy tisztán lássák, hogy mit akarnak elérni: jobb jegyek, új barátok, vicces hobbi, vagy kevesebb szorongás. Támogasd az életben pár megfelelő szándék kiválasztásában. Ha sikerült megtalálni, akkor tegyed erősebbé kisebb rituálékkal, amelyek során megünneplitek az apró sikereket (fagyizás, sütizés, mozi, színház).

Beszéljetek a félelmekről és az aggodalmakról

A 13 ok a miért című sorozat jó példa arra, hogy egy teljesen átlagos középiskolában is komoly problémák lehetnek a diákok között. Sajnos csak az öngyilkosság után kezdenek beszélni a helyzetről, pedig mint a két évadban is látjuk, az áldozat sok esetben segítséget kért, de nem figyeltek rá eléggé. A kisebb nagyobb csínytevések mindennaposak, de nem mindegy hogyan dolgozzák fel. Próbálj minél jobban jelen lenni az életükbe, és beszélgess velük a szokásos körökön túl a mélyek érzelmekről is.

Növeld a bizalmukat

Fogd két darab papírt és kezdődhet a naplózási gyakorlat! Kérd meg a gyermekeidet, hogy írják le kedvenc dolgaikat magukról, miközben te is készítsd el a listát róluk. Ha befejeztétek, akkor olvassátok fel egymásnak. Mennyi volt az átfedés?

Mit szeretett a nyári szünetben

Ha a gyermeked azt mondja, hogy szereti a nyári szabadságot, a leállást, vagy inkább az aktív családi nyaralást, akkor lehet következtetni, hogy ebben az élethelyzetben mire van igazán szüksége.

Kérdezd meg, hogy hogyan akarják érezni magukat idén

Az érzelmek tisztázása hatékony módszer, hogy eldöntse, hogy mit szeretne átélni idén. Ha meg van, akkor gondolkozzatok vissza felé, hogy milyen tevékenységek vagy dolgok szükségesek ehhez. Akik tudatosabbak az érzelmeikkel, azok jobban tudják kezelni a váratlan reakcióikat. A saját tapasztalatom alapján a következő érzelmeket szeretnék átélni: boldogság, motiváltság, butaság, izgatottság, nyugodtság, békesség.

Az utolsó évben nem ismételd, amit nem szeretnél

Az utolsó évben nehezedik a legnagyobb nyomás a diákokra. Az új tanév előtt üljetek le és beszéljétek át, hogy mit kell másképpen csinálni (pl.: veszekedések az osztálytársakkal, elveszettség, magányosság,…stb.). Tartsatok brainstromingot a megfelelő megoldások megtalálására, vagy próbáljátok megtalálni, hogy hogyan alakultak ki ezek a minták. Ez a folyamat arra taníthatja őket, hogy mélyebben magukba tudjanak nézni, és meglássák azokat a dolgokat, amik nem működnek, vagy javításra szorulnak, ahelyett, hogy elmenekülnék, vagy figyelmen kívül hagynánk ezeket.

Emlékeztesd az új kezdetre

Az új tanév olyan, mintha megnyomnánk a Reset gombot a gépen. A szünet segít abban, hogy egy kicsit eltávolodjanak, és új perspektívába helyezzék az osztálytársakat és szituációkat. Magyarázd el nekik, hogy az új kezdetnek mágikus ereje van, ami valójában egy lehetőség, hogy másképp lássák és csinálják az eddigi dolgokat.

Biztosíts arról, hogy ott vagy mellette és támogatod őt

Emlékeztesd őket, hogy nem csak a számon kérő szereped van, hanem egy barát is, akihez oda tudnak menni bármikor. Biztosítsd, hogy amikor kihívások támadnak a tanévben (tanári konfliktusok vagy baráti veszekedések), akkor Te ott vagy és meghallgatod. Ez segíteni fog nekik, hogy biztonságosnak és stabilnak érezzék az új tanév kezdést. 

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3466152/
https://www.mindbodygreen.com/articles/prepare-kids-for-a-new-school-year-using-mindfulness
Fotók: pexels.com
Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr314207683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása