Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

Mi a különbség a jóga és a nyújtás között?

2016. november 22. - Marczinkó Ági

Egész életemben nyújtó gyakorlatokat végeztem, de soha nem neveztem jógának. Mi a különbség? Dávid

Válasz

Természetesen a jógát fel lehet fogni fizikai gyakorlatoknak is. Rá lépsz a matracodra, megérinted a lábujjaidat, kicsit izzadsz is közben ennyi az egész. Számos nyújtó gyakorlatot alkalmaznak a sportközpontokban is (például Janu Sirsasana = fejet a térhez közelítjük, vagy a Baddha Konasana = Pillangótartás). Néhányunknak nehéz lehet megérteni a különbséget a jóga és nyújtás között, amit a futás után vagy az edzések előtt bemelegítésként végeznek.

janu-sirsasana-feature.jpg

Sokkal több van a jógában, mint csak az izmok nyújtása. Nagy hangsúlyt fektet a légzésre, amely nyilvánvalóan segíti a relaxációt és a meditációt, ezentúl pedig oldja a feszültséget és támogatja a mélyebb ellazulást. A folyamatos be- és kilégzés figyelése által jobban tudsz figyelni a testedre és az igényeire, így kisebb az esélye a túlnyújtásnak.

A jóga nemcsak egy nyújtás, mivel magában foglalja az igazításokat, erőt és egyensúlyt, amely segít abban, hogy erőteljesebb és körültekintőbb emberré válj. Több kilónyi súly felemelés nyújtás nélkül nem túl hatásos, de a nyújtás erő nélkül sem ér semmit.

További tippek

Ha úgy döntesz, hogy elmész egy-két jóga órára, hogy megnyújtsad az izmaidat, vagy egyszerűen otthon nézel pár videót, mindenképpen figyelj arra, hogy mire van ténylegesen szüksége a testednek. Az helyett a döntés helyett, hogy

„Meg kell érintenem a lábujjamat, és most kell”

csak kezd el felfedezni, hogy hogyan érzed magadat az egyes pózokban.

Tarsd kicsit behajlítva a térdet, hogy elkerült a túlfeszítést, vagyis tartsd egészségesen és éberen a figyelmedet a matracon és azontúl is. Természetesen a jóga segít a tudatosság növelésében a nyújtásaid során, de mindent egybe véve, nem kell jógának hívnod azt, amikor intelligens módon nyújtasz.

További kérdés kedd postok ezen a linken érhetőek el.

Kép forrása: http://yogalily.com/janu-sirsasana-head-beyond-knee-pose/

 

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9311988900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása