Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

Elég hajlékony vagyok?

2016. november 08. - Marczinkó Ági

Kívülállóknak úgy tűnhet, hogy pusztán a hajlékonyságról szól az egész aerobic vagy jóga óra, de ezzel szemben jóval több van mögötte.

A címben szereplő mentséggel találkoztam eddig a legtöbbet azoktól, akik nem gyakorolják a jógát vagy a testedzést. A beszélgetés azzal szokott kezdődni, hogy mi a hobbim. Amikor azt válaszolom, hogy jóga tanár vagyok, akkor szinte kivétel nélkül az a reakció jön, hogy szuper, de én nem vagyok elég hajlékony ehhez. Ilyenkor mondom azt, hogy nem a hajlékonyságról szól, hanem inkább menjenek el egy órára.

A másik oldal: Sok kezdő jógás jön az órákra, mert hajlékonyak a tánc, gimnasztika vagy csak a genetika miatt. Ez nem is csoda. A nyugati jóga az ászanákra koncentrál, média a gyakorlást mutatja be és a social média felületeken is haladó pózokat postolnak, amelyekhez évek gyakorlása kell. Ezek miatt gondolhatja az átlag ember, hogy erre ő soha sem lesz képes. Ezzel szemben Patanjali soha nem mondta, hogy a hajlékonyságról szólna minden.

pexels-photo-173428.jpeg

Stabilitás nélkül nincs hajlékonyság

A Jóga Szútrákban, Patanjali az ászanákban a könnyedség és az erőfeszítés alkot egy párt, vagy az erőfeszítés és az elengedés. Próbál arra rámutatni, hogy az élet tele van ellentmondó megtapasztalásokkal. Az erőfeszítés és a könnyedség mellett ott az öröm és a fájdalom, nappal és az éjszaka, bukás és siker, szeretet és utálat és még lehetne sorolni az ellentétek listáját.

Továbbá megemlíti, hogy amikor látszólag ellentétes tapasztalatok élsz át, akkor is egyesülnek az ászanában, a gyakorlók megtanulják, hogy ők egyek az adott pillanatban. Ezek az érzések tünékenyek és elmúlnak. Gondolj arra, hogy a fekete nem lenne fehér nélkül és rugalmasság sem lenne stabilitás nélkül.

Van túl hajlékony is

Korlátlan rugalmasság erő és stabilitás nélkül nem létezik. A kötöttebb és erősebb jógások is megtanulhatják, hogy hogyan legyenek hajlékonyabbak. Míg a hajlékony diákoknak stabilitást és erőt kell növelniük. A jóga tanárok soha nem biztatják a diákokat, hogy váljanak annyira erősekké, hogy csökkentsék az adott ízület mozgástartományát. Hasonlóképpen, az oktató megtanítja a határát a saját hajlékonyságodnak.

Például vegyél egy gumiszalagot. Egy új hajlékony és nagy a mozgásterjedelme, de kellően erős, hogy ellent tartson neked. Ezzel szemben a folyamatos használat mellett egyre gyengébb lesz a szalag. Idővel annyira kinyúlik, hogy használhatatlanná válik. Ugyanez a helyzet az izmokkal is. Amíg a legtöbb ember állásban tudja nyújtani a combhajlító izmait, addig van egy határ ameddig bölcs elmenni. Egy bizonyos ponton, az izmaid már nem elég erősek, hogy megtartsák a megfelelő pozíciókba a csontokat. Sérülések hada lesz az eredmény.

pexels-photo_3.jpg

A jóga nem a hajlékonyságról szól, hanem a stabilitásról a megfelelő erővel párosítva. Nem tudod megérinteni a lábujjadat? Egy nap azzá az emberré válhatsz, aki az arcát a sípcsontjához tudja érinteni, ha elég gyakorlást teszel bele. De ha nem tartod meg az erődet, akkor a végén nem fogsz túl messzire jutni és nem fogod megtapasztalni a jó hatásait az életedben.

Képek: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7011941937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása