Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

Jógakihívások

2019. január 15. - Marczinkó Ági

Az új évben számos fogadalmat teszünk, ezek közül a legnépszerűbb, hogy többet mozgunk. Ha nem tudsz elmenni minden nap egy terembe, akkor vajon milyen jóga kihívásokat csinálhatsz? Erre szuper megoldást nyújtanak a külföldi jógaoktatók, akik minden év elején újabb jógakihívással készülnek neked.

Az egyik bejegyzésemben, már feszegettem a kérdést, hogy hogyan lehet otthon jógázni, de most tovább lépve nézzük meg, hogy milyen videókkal érdemes kezdeni.

Kezdő szint – soha nem jógáztál

Egyetlen magyar példánk az ingyenes Online Joga Akademia csatorna, ahol 21 napos kihívás van. A videók egy-egy gyakorlatot járnak körbe, így csak pár perc hosszúak. Ha még nem is voltál órán, akkor jó kezdés, mivel az alap gyakorlatokat könnyen el tudod sajátítani.

Kezdő szint – 10-12 órán már voltál

Szerencsére itt már bővül a kör, így ha nem is rendszeresen, de már többször eljutottál jógaórára, akkor érdemes otthon gyakorolni azokkal a videókkal, amelyek hosszabbak, de még mindig követhető gyorsaságúak.

Erin Motz – Az eredti jóga kihívás

Erin Motz-ot, vagyis Bad Yogi-t nem kell bemutatni a hazai közönségnek: aki keresett már jóga videót a neten, biztosan találkozott már a nevével. Én először az ő videóira kezdtem el otthon jógázni a heti 2 tanteremi gyakorlás mellett.

A sorozatban vannak nagyon egyszerű gyakorlatsorok és haladóbbak (varjú) is. Ha az utóbbiak nem mennek, semmi baj, de láthatód majd, hogy hova érdemes fejlődni. Átlagosan negyed órás egy rész.

Yoga with Adriene

Ő a másik kedvenc, aki számos jógavideót készít. A stílusa bájos és nagyon jól tud motiválni a nehezebb részeknél. Az évek alatt 3 jóga kihívást készített, mindegyik esetében más-más dolog került a fókuszba.

30 days of yoga

A videók hossza 15-30 perc. A fő célok a relaxáció, mosolygás és hogy fejleszted a tested tudatosságát.

Yoga Camp

A videók itt már 30 percnél hosszabbak. Mindegyik videónak van egy külön üzenete, amelyre fókuszál, és már nem csak testi szinten, hanem lelkileg is segít (pl.: választás, most megélése, bizalom, elengedés…stb.).

Dedicate

Adriene legújabb kihívása. A sorozatban a légzésen és a testgyakorlatokon van a hangsúly, ezért 30 perc körüli egy rész, de ebből általában 40%-ban a földön ülsz és figyeled a légzésedet. Nagyon kellemes gyakorlatsorok, és utána jólesően érzed, hogy kimozdultak a letapadásaid.

Lesley Fightmaster

Beginners yoga

Lesley főleg vinyasa flow óráiról híres, de nagyon jó alapozó kihívást csinált most kezdőknek. A test fókusz mellett a légzőgyakorlatok és az erősítés is kiemelt szerepet kapnak.

Kezdő szint – fél éve gyakorolsz

Revolution - Adriene

30 perc körül vannak az egyes részek. Itt már több figyelem fordul megint a testre, de haladó ászanák is vannak szép számmal. Emellett számos izomerősítő rész van bennük, amelyek hosszútávon segítenek a nehezebb pózok kivitelezésében.

Yoga fix 30 és 90 nap – Lesley Fightmaster

Kezdőnél erősebb szint, főleg a gyorsasága miatt. Ezeknél a kihívásoknál már ismerned kell az alap ászanakát.

Emellett Lesley abban hisz, hogy ha 90 napig mindennap jógázol, akkor megtapasztalhatod a tested és a tudatod apró változásait.

Belső béka Jóga Stúdió – Szokj rá a jógára!

Egy másik szuper magyar példa, ahol már a videók is hosszabbak (30-40 perc). Vinyasa flow stílusúak az órák, így viszonylag gyorsabbak és elég sok napüdvözlet is szerepel bennük.

Haladó szint – 1 éve gyakorolsz

A férfiak között is van olyan jógaoktató aki videókat készít. Tim astanga és viszanya flow vonalon mozog. Nagyon jól ötvözi az erősítéseket a klasszikus ászanákkal. Anatómiai szempontból nagyon pontosan vezeti a gyakorlásokat:

2019-es verzió

Akár az egész évet kitöltheted ezekkel a kihívásokkal, a lényeg, hogy gyakorolj minél többet. Ha kimarad egy nap, akkor se bánkódj, mert a lényeg a gyakorlás minősége, és nem a mennyiség. Emellett még mindig erősen ajánlom, hogy hetente egyszer legalább menj el oktatóhoz, aki ki tudja javítani a hibáidat!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr114564976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása