Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

Mi az a hatha jóga?

2016. november 15. - Marczinkó Ági

A stúdiók nagy része hatha jóga órákat tart, de azt hallottam, hogy nehezebb gyakorlatok vannak. Teljesen kezdő vagyok, érdemes elmennem az órára? Laci

yoga-1313117_1280.jpg

Válasz

A hatha jógával kapcsolatban gyakran összezavarodnak az emberek. A jógának nyolc tagja van, amelyek közül az egyik az ászanák (ezek a fizikai gyakorlatok, ami a legtöbb embernek eszébe jut ezzel kapcsolatban a „jóga” szóról). A többi taggal összehasonlítva ezzel tud a legjobban azonosulni a nyugati ember.

Vagyis elméletben az összes különböző mostani jóga irányzat a Hatha jóga elemeire vezethető vissza, habár mint láthatód az edzőteremben és egy stúdióban is teljesen másra hegyezik ki az órákat.

A hatha jóga javarészt jól követhető lassabb gyakorlatokból áll, amelyek egy kezdő számára kihívást jelenthetnek. A résztvevők különösen figyelnek végig a légzésükre és arra, hogy jelen legyenek a pillanatban és haladóbb szinteken, pedig a test energiacsatornáinak megnyitására és az energia könnyed áramlására.

A hatha jóga az egyensúlyról szól. Ha szó szerint lefordítjuk a szanszkrit szót, akkor a „Ha” napot jelent, ami férfias énünket képviseli, és a „tha”, pedig holdat jelent, ami a nőiességünket jeleníti meg. Mind a női és férfi hatha gyakorlok arra fókuszálnak, hogy egyensúlyba kerüljön a két oldal, amely jólétet és békességet eredményez az életedben.

További tippek

Mindenképpen érdemes elmenned az órára és kipróbálni. Szerintem nagyon is fontos, hogy hagyj időt magadnak, hogy hozzászokj a gyakorlatokhoz és nagyon figyelj a tanár utasításaira. Az alap technikákat nagyon jól el lehet itt sajátítani, és hosszútávon, biztos alapokon fog nyugodni a tudásod. Ha úgy érzed, hogy több fizikai kihívásra vágy, akkor érdemes egy Vinyasa flow vagy Astanga stílusú jóga irányzatokat kipróbálni. Ne felejtsd el ezzel szemben, hogy a legegyszerűbb mozdulatok elsajátítása nélkül nem leszel soha sem képes haladóbb gyakorlatok megtanulására.

Kép:pixabay.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6811962647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása