Jóga és mindfulness

Mi célja van az aromaterápiának?

Interjú Diana(tura) blog alapítójával

2018. január 22. - Marczinkó Ági

Az emberiség évezredek óta használja terápiás céllal a növények illatos kivonatait – már a legkorábbi civilizációk is ismerték és alkalmazták őket. India talán az egyetlen olyan ország a világon, ahol ez a hagyomány a mai napig elevenen él. Ennyiben kimerül a tudásom a témáról, de Dr. Takács-Tóth Diána, a Diana(tura) oldal alapítója segít nekem, és nektek, hogy jobban megértsük a mai modern illóolajok világát.

Csillagsarok: Az aromaterápia az egyik legősibb tudomány. Európában és a nyugati világban az illatos orvoslás gyökerei hatezer évnél is régebbre nyúlnak vissza, egészen a fáraókig. Hogyan alakult ki a mai modern formája?

Diana(tura): Valóban réges-régi örökség az aromaterápia. Egyidős a tűz felfedezésével. Leleményes őseink hamar megfigyelték, hogy az elégetett növényeknek eltérő illatuk van s különböző élettani hatásuk. A római birodalom bukásával a sötét középkorban feledésbe merült eme nagyszerű tudomány, s számos titok mindörökre. Csupán a 10. században élt szorgalmas arab orvosnak, Avicennának és a kereskedőknek köszönhető, hogy a 13. században visszacsordogált Európába az illóolajok tudománya, s immár új köntösben jelent meg a reneszánsz korban, amikor fürdés helyett használták elődeink. De nem csak magukat, hanem fürdővizeiket, bútoraikat, ruháikat, függönyeiket, szökőkutakat, levélpapírtokat, bort és még ki tudja, mit illatosítottak ilóolajokkal!

Az illóolajtudományban újabb törést okozott a 19. század végén megjelenő olcsó, mesterséges illatanyag olyannyira, hogy újra fel kellett fedeznie valakinek a növények hasznos kivonatait, aki nem más, mint René-Maurice Gattefossé francia kémikus, aki az aromaterápia modern módszertanának megalapozója. Egy alkalommal Gattefossé laboratóriumi munkája során súlyos égési sérülést szenvedett, a fájdalmat enyhítendő a hozzá legközelebb eső folyadékkal telt edénybe dugta sajgó testrészét! A gyógyulási folyamat meghökkentő gyorsasággal zajlott le köszönhetően a levendula illóolajjal telt edénynek, amibe dugta a kémikus a sérült kezét!

Egyre több tudós fordult érdeklődve az illóolajok irányába, és figyeltek fel idegrendszerre ható tulajdonságaikra az I. Világháborút követő időszakban, s Pierre Franchomme (1975) beszélt elsőként az illóolajok kemotípusáról, ami lehetővé teszi azok célzott alkalmazását.

Napjainkban reneszánszát éli az aromaterápia: egyre többen fedezik fel a természetes eredetű dolgokban rejlő nagyszerű lehetőségeket s fordulunk tárt karokkal a természet adta ajándékok felé köszönhetően a mesterségessel való túltelítődésnek és a tudatos, modern gondolkodásnak!

Csillagsarok: Kicsit mesélsz magadról, hogy hogyan kerültél kapcsoltba az aromaterápiával?

Diana(tura): Szerintem én a növények iránti rajongással születtem! Gyerekkoromban egy kisváros szélén laktunk közel mezőkhöz, erdőkhöz, szántóföldekhez és volt egy növényhatározóm, amit legtöbbször magammal vittem a sétákra és próbáltam beazonosítani a növényeket! Sokszor csak nézegettem, olvasgattam a növényekről, természetről szóló könyveket, máskor rajzokat is készítettem róluk. Kedvenceim a lila virágú növények voltak. Diplomaosztós ünnepségemen egy nagy csokor levendulával lepett meg az Anyukám! Természettudományos végzettségem lett: kutató vegyész. Aztán volt néhány évnyi kiesés, ami a növényeket illeti, de hasznosan töltöttem el: ledoktoráltam gyógyszerészi kémiából, de ami valóban az ember szívében van, az nem fog elmúlni nyomtalanul! Jó pár évvel ezelőtt született a döntés: férjemmel Karácsonyra egymást kézzel készült ajándékkal lepjük meg… itt indult meg a lavina! Levendulás fürdőbombát készítettem neki. Mivel remekül sikerült, már nem volt megállás… azóta szippant egyre mélyebbre (de inkább magasabbra!!!) az illatozó  aromacsoda!

 26913826_1835632266508551_502108864_n.png

 

Csillagsarok: Jelenlegi elképzelésem, hogy otthon kémcsövekben kísérletezed ki a megfelelő olajkeverékeket az adott panaszokra. Mesélj, mit is csinálsz pontosan, ha idén befejezed az aromaterápiás tanulmányaidat?

Diana(tura): Szigorú ÁNTSZ követelményeknek megfelelő műhely a helyszín. Kísérletezgetni nagyon nem kell, mivel minden természetes alapanyagnak jól definiált hatásai vannak. Inkább a jó tervezésen van a hangsúly.

Az aromaterapeuta nem orvos, az orvosi diagnózis ismeretében tud javaslatot tenni a célzott kezelésre. Természetesen, ha tonizálás, stresszoldás, bőrszépítés a feladat, orvos nélkül is remekül boldogulunk! Az illóolajok és növényi olajok alapos ismeretében ajánlok kezelést. A kezelés lehet hosszabb otthoni terápia, és aromaterápiás masszázs is. Legtöbbször a masszázs komplementere az otthoni terápia.

A terápiás lehetőségeket pontosan személyre igazítom, mivel igen széles palettáról válogathatunk: az illóolajokat lehet szagolni (párologtatás), inhalálni, fürdővízbe tenni, vele borogatni, krémbe tenni, samponnal vagy növényi olajjal keverni. S mivel ugyanazon hatás több növény illóolajával elérhető, ezért a körülmények figyelembevételével még jobban tudok fókuszálni az egyéni igényekre. Például egy kismama gombás fertőzését nem az abortív orvosi zsályával készült keverékkel fogom kezelni, hanem a teljesen biztonságos teafa illóolajat tartalmazó keverékkel, holott mindkét illóolaj remek gombaölő hatással rendelkezik.

Csillagsarok: Egy aromaterapeuta praxisában található anyagok közül parfüm -, kozmetikai- és gyógyszer alapanyag is. Milyen különlegesebb alapanyagok vannak a készletedben?  

Diana(tura): Egy aromaterapeutának mindig a legizgalmasabb alapanyagok az illóolajok maradnak. A különböző illóolajok összekeverésével elképesztő illatélményt, mentális hatást és fizikai javulást lehet létrehozni. S ami még ennél is meglepőbb, hogy nem mindig van az emberre ugyanolyan hatással, ugyanolyan benyomással ugyanaz az illatkompozíció. Befolyásolhatja napszak, életszakasz, hangulat is. Nem ritka, hogy a kislány fanyalogva húzza el orrát a szuper nőies jázmin illóolajtól, míg ugyanaz a kislány pár év múlva nőként rajongani fog érte.

Dolgozunk növényi olajokkal, mint például a sárgabarackmagolaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, körömvirág macerátum, olívaolaj, napraforgóolaj, szezámolaj, s az értékesebb olajok közül: borágó olaj, ligetszépe olaj, rózsamuskotály olaj és még lehetne hosszan sorolni.  Ezeknek is egzakt hatásuk van az emberi szervezetre.

Mivel én elkötelezett híve vagyok a természetes egészség megőrzésnek, ápolásnak és tisztálkodásnak, ezért nálam szóba sem jöhetnek szintetikus alapanyagok. Az illóolajoknak olyan hatása lehet a szervezetre, amelyekkel sokszor kenterbe vágják az ugyanazon céllal készült mesterséges készítményeket.

Parfümalapanyagként is megállják helyüket. Mi több, az illóolajokból olyan különleges parfüm készíthető, ami kedvezően tudja befolyásolni viselője lelki állapotát, hangulatát… igazi csodaszer!

Különleges alapanyag…? Mivel én az olajkeverékeken túl aromaterápiás natúr kozmetikai termékek készítésével is foglalkozom, úgy, mint szappanok, dezodorok, fürdőbombák, krémek, ajakápolók… készítettem már olyan ajakbalzsamot is, aminek enyhe vörös színének eléréséhez homoki báránypirosító őrölt gyökerét használtam. A dezodorban többek között a szódabikarbóna szagmegkötő képességét aknázom ki, ami talán az anyag puritánsága miatt meglepő.

 26914320_1835632519841859_1752955560_n.png

 

Csillagsarok: Kicsit komolyabbra fordítva a szót, az aromaterápia és az Ájurvéda orvoslás mélyen összefonódnak. Mennyire használod az Ájurvédában ismert testtípusokat (Pitta, Kapha, Vatta) a diagnózisok felállítása során? 

Diana(tura): Hangsúlyozom, hogy nem állítunk fel diagnózis, tisztelettel meghagyjuk az ebben jártas szakembereknek, az orvosoknak.

Röviden a válaszom: nem.

Azonban ennél jóval összetettebb az, ami a háttérben áll. Az én történetem: ahogyan említettem, vegyész lettem, két lábbal a földön, „hiszem, amit látok” gondolatrendszerrel. Aztán találkoztam egy acélszürke szemű, kócos fiúval, aki ennek pontosan az ellenkezője. S mivel visszavonhatatlanul egymásba szerettünk, egymás gondolatait is imádtuk. Ő mutatta meg nekem, hogy van más is a világon azon kívül, amit meg tudok érinteni. Itt kezdődött az én utam, aminek egyik kapuja az aromaterápia... azt hiszem, az Ájurvéda, jóga (és még ki tudja, mi?) is egy-egy mérföldkövei lesznek lelki fejlődésemnek. Hosszú út áll még előttem, amit izgatottan, boldogan és kacagva járok!

Csillagsarok: Az illóolajok nem csak a növények fizikai tulajdonságait hordozzák, de hatnak mentális és lelki állapotunkra is. Mennyire kell számolni azzal a kezelés során, hogy negatív élmények érhetik az embert egy illat hatására?

Diana(tura): Mivel az illóolajok a test és a lélek harmóniáját hivatottak szolgálni, ezért a végső cél mindig a test és lélek egész-sége. Azonban vannak esetek, amikor a cél göröngyös, hepe-hupás úton vezet: olyan tény kerülhet felszínre, ami legtöbbször gyerekkorból hozott „tüske”. Talán már rég feledésbe merült, de egy ekcémás bőr utalhat a szeretet hiányának megélésére. Ez borzasztóan nehéz felismerés lehet, ugyanakkor évtizedes béklyóból szabadíthat fel!

Ugyanazon illóolaj szaglása mindenkire másként hat: van, akinek pusztán kellemes, olykor egy gyerekkori emlék jelenik meg az illat hatására, vagy egy kép ugrik elő, esetleg rossz érzéssel is társulhat. Ha egy illatot kellemetlennek érzünk, tudhatjuk, hogy „dolgunk van vele”. Olyan szférákat érint, ahol góc van a lelkünkben, s ami tisztulásra, megoldásra vár.

Csillagsarok: A hétköznapi ember bemegy a közeli drogériába vagy gyógynövényboltba és tanácstalanul szemléli a széles választékot és rengeteg márkát. Milyen a jó illóolaj? Van kedvenc márkád?

Diana(tura): Aki szeretne valóban jó minőségű illóolajat vásárolni, mivel tudatában van annak, hogy kizárólag a minőségi illóolajoknak van terápiás hatása, annak nehéz dolga van. Az ökölszabály: a jó minőségű illóolaj nem olcsó, viszont cserébe tapasztalhatjuk elképesztő hatását!

Ezen kívül a következő adatoknak mindenképp szerepelnie kell a címkén, hogy higgyek a forgalmazónak: az illóolaj magyar neve, latin elnevezése, származása helye, 100% tisztaságú illóolaj, egyes esetekben a kemotípus, gyártási szám, lejárati idő, forgalmazó. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, engem nem győzött meg!

Én kizárólag a Panarom kémiailag bevizsgált prémium minőségű illóolajait használom és forgalmazom is. Bárki számára elérhetőek az illóolajok adatlapjai, gázkromatogrammjai…, így nyitott könyv a Panarom illóolajok minősége. Azt hiszem, ez elég meggyőző még a legszkeptikusabbak számára is.

 26855914_1835632436508534_1850186385_n.png

 

Csillagsarok: A téli időszakban hajlamos az ember, hogy eldugul az orra, vagy kicsit kapar a torka. Van erre valami javaslatod, amivel megelőzhető lenne? Ha, pedig meg van a baj, akkor mit ajánlanál?

Diana(tura): Otthonomban szeptembertől a tavasz végéig folyamatos a levegőfertőtlenítés: citrom illóolajat párologtatok minden helyiségben. A citrom illóolaja kiváló baktérium és vírusölő, fertőtlenítő hatású. Ezzel alaposan lecsökkentem a lakásba behatoló kórokozók hatékonyságát. Ha eldugul az orr: orrcseppet készítek! Növényi olajba csepegtetek eukaliptusz radiata és teafa illóolajakat! A hozzászokás teljesen kizárt és mindig kidugul az orr, s 1-2 nap alatt teljesen felszámolja a náthát! Kaparó torokra az oregánó kapszula is jól vizsgázott már nálunk, de azt gyereknek nem szabad adni. Én a gyermekeimnek mellkasbedörzsölőt készítek vadlevendula, teafa, vietnámi eukaliptusz illóolajok, körömvirágolaj felhasználásával és kiegészítem eukaliptusz radiáta illóolaj inhalálásával, remek köptető hatása miatt.

Csillagsarok: Ha rossz napom van, és nincs kedvem reggel gyakorolni. Tudsz ajánlani olyan keveréket, amely ilyenkor növeli az energiaszintemet?

Diana(tura): Az imént említett citrom illóolaj idegrendszer-stimuláló hatású is, javítja a kedélyállapotot, a koncentrációt, energetizál, ahogyan a pálmarózsa, rozmaring ct. kámfor, eukaliptusz radiata, erdei fenyő és a borsmenta illóolajok is a teljesség igénye nélkül! Lehet válogatni! Szaglóüvegcsében elkészített illóolaj-keverékből javasolt 7-szer mély lélegzetet venni a nap gördülékeny beindításához! 

Csillagsarok: Jelenleg nagyon sokat foglalkozok a mindfulness témakörével, és számos alkalommal olvastam, vagy találkoztam stressz problémákkal küzdő emberekkel. Mit ajánlanál nekik?

Diana(tura): A stresszes életmód kiválóan javítható, ha megtanuljuk kezelni a stresszt szülő helyzeteket és ebben komoly segítséget nyújthatnak az illóolajok. A nagy klasszikus, ha nyugtatásról van szó: az orvosi levendula illóolaj! De remekül bevethető stresszes állapotban a mandarin, a citrom, az ylang-ylang és az eukaliptusz radiata illóolajok keveréke párologtatóban alkalmazva. (Általánosságban elmondható, hogy célszerű illóolaj-keveréket alkalmazni, mert szinergiában vannak az illóolajok egymással, ami annyit tesz: felerősítik egymás hatását.)

Csillagsarok: Melyik a jelenlegi kedvenc illatod, és miért?

Diana(tura): Már nincsen olyan illat, sem illatkompozíció, ami ne tetszene! Ez az aromaterápia előtti időkre nem volt jellemző! Mindig volt néhány olyan illat, amivel „haragban voltam”! Sokáig a pálmarózsától húzódoztam. Nehéz egy kedvencet kiválasztani! Szeretem a teafát a sokszínűségéért és a friss illatáért! Takaros kis ház jut róla eszembe! Kedvelem a női illatokat: a virágok-virágát, a híres nevezetes ylang-ylangot… mint egy nagy libbenő szoknya! A finoman egzotikus pacsulit, a visszahúzódó, ugyanakkor határozott szépséget, a rózsamuskátlit. Nagy favoritom a púderrózsaszín pihe-puha takaró csodálatos csipke szegéllyel: a balzsamos szuhar! De talán mind közt most picit mégis kiemelkedik a káprázatosan tündöklő bájával, pimasz kacajával a narancsvirág illóolaja! Miért? Egyszerűen azért az élményért, amivel megajándékoz, amikor mélyen beleszippantok a narancsvirágos üvegcsémbe…

Csillagsarok: Hol tudnak találkozni veled, vagy olvasni a témáról?

Diana(tura): Egyenlőre a  legbiztosabb pont a Facebook, ahol Dianatura néven megtalálhattok. (a webáruház épülőben van). Ott kapcsolatba tudtok lépni velem, és örömmel veszek mindent, ami a témához fűzhető! Sőt, most olyan hölgyek jelentkezését is várom, akik érdeklődnek a téma iránt és szívesen részt vennének térítésmentesen egy aromaterápiás masszázson, mert a vizsgára készülvén gyakorolni szeretnék. A www.dianatura.blog.hu weboldalon pedig izgalmas témákról olvashattok többnyire az aromaterápia köré szerveződve, de a természetet mindenképpen érintve testápolásról, gyermeknevelésről, betegségekről, illóolaj-történelemről és még számos érdekes topikról!

Hálásan köszönöm szépen a válaszokat Diána, sok sikert a tanulmányok befejezéséhez, és remélhetőleg máskor is együtt tudunk működni. A jóga rendszerének része az aromaterápia, amely számtalan esetben kínál alternatív és természetes megoldást korunk betegségeire.

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3513595655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.