Gerincjóga és jógakerék

4 mindfulness gyakorlat gyerekeknek

2017. szeptember 03. - Marczinkó Ági

Az iskolakezdéssel együtt jár a gyerekek életében a stressz és fáradékonyság, de lehet változtatni különböző minfulness technikák segítségével.

Mindfulness annyit jelent, hogy figyelj a jelenre és fogadd el azt minden előítélet nélkül. Itt a végső cél, hogy csökkenjen a stressz szinted, azáltal, hogy tudatában vagy a tested és az elméd apró jelzéseinek.

Ez nem egyszerű feladat az előbbi megértése és megélése felnőtt fejjel, de még nehezebb egy gyereknek átadni ezeket. A jó hír, hogy nem feltétlenül a szóbeli magyarázatra kell helyezni a hangsúlyt, hanem inkább mutasd meg neki, hogy mit kellene csinálni. Az iskolakezdés alkalmából hoztam pár gyakorlatot, amely megkönnyítheti az otthoni és az iskolai életet is a gyerekek számára.

Óvodában: Számold a ki- és belégzést

A mindfulness gyakorlása a kicsiknél nagyszerű módja, hogy fejlődjenek önállóságban és az érzelmeik szabályozásában. Amikor a gyermek ideges lesz, akkor egyszerűen csak kezdje el megfigyelni a saját légzését – ez az egyik legegyszerűbb feladat. Meglepően figyeltem a 3 éves unokatestvéremet, aki légzése megfigyelése után lenyugodott, és elmondta mi bántja.

Gyakorlat: 3-ig számolva lélegezz be, 3-ig tarts bent, és 3 számolás alatt lélegezz ki. Ezzel tudatosan lelassítod a légzésedet és megnyugtatod a testedet. Tovább teret ad arra, hogy átgondolja a helyzetet és megfelelően reagáljon.

Ez a kis gyakorlat kevesebb síráshoz és érzelmileg kiegyensúlyozott gyerekkorhoz vezethet

pexels-photo-38471.jpeg

5-10 éves kor között: Állatok utánzása

A mindfulness gyakorlása szórakoztató és elérhető módja, hogy a gyerekek elsajátítsák a különböző légzéstechnikákat, ezek feltöltenek energiával vagy lenyugtatják a szervezetet. Az ebéd utáni tökéletes választás az energetizáló gyakolatok, amely felébreszti a testet és a lelket, míg a felpörgött osztálynak pedig a nyugtató gyakorlatok segítenek.

Gyakorlat: Buborék légzés (nyugtató gyakorlat): Lélegezz be az orrodon keresztül, majd az ajkaidból formázz egy kört és lélegezz ki azon keresztül. A figyelem megjelenik az ajkakban és lecsendesedik az elme.

Gyakorlat: Oroszlán légzés (energetizáló): Lélegezz be a szájadon keresztül és hangosan lélegezz ki a nyelved kidugásával együtt, így olyan leszel, mint egy nyáladzó kis oroszlán. Az egész testedet átjárja a friss levegő - ezáltal több energiád lesz.

10 – 14 éves kor között: Testtudatosítás

Ezekben az években elkezd a stressz és szorongás súlyosbodni. Hatalmas nyomás nehezedik a gyerekekre az iskola irányából: teljesítsenek jól, ne keveredjenek rossz társaságba, és gondolkodjanak el, hogy mivel szeretnének foglalkozni az életükben. Továbbá a testük változásait is el kell fogadniuk és megérteniük. Ez az egyik legfontosabb időszak, amikor igazán szükség van a mindfulness technikákra.

Ebben a korban már nem akarnak ciki állathangokat utánozni, de szeretnének kikapcsolni és pihenni. Az egyik ilyen szuper gyakorlat a test scannelése.

Gyakorlat: feküdj le és lazítsad el a testedet. Majd a lábfejektől indulva felfelé, minden testrészt tudatosíts, hogy milyen állapotban van (vidd a figyelmedet és lélegzetedet az egyes helyekre) és pihenj meg. A legtöbb feszültséget a has, váll, nyak és az arc gyűjti össze.

Technikailag ez a gyakorlat inkább a jógához kapcsolódik és nem a mindfulnesshez, mivel dinamikusabb, de elvezeti a tinédzsereket egy csendes helyre, ahol egyszerűen csak feküdni és lélegezni kell az adott pillanatban – ez már mindfulness.

fashion-person-hands-woman.jpg

14 – 18 között: mindennapi mindfulness gyakorlása

A középiskola első nehézségei után, szétszórttá válhat a gyerek, ezért szülőként feladatunk, hogy bátorítsuk őket, hogy jobban jelen legyenek az adott tevékenységben.

Elmondhatod neki, hogy hogyan lehet a jelenbe lenni és hogyan segít ez a stressz kezelésében. Még akkor is, amikor valami kellemetlen dolgot csinálni – felelés, házi feladat írás – azzal, hogy elfogadja, a pillanatot önmagán tud segíteni. A cél, hogy jobban megértse önmagát, tudatosabban reagáljon az eseményekre, és képes legyen szabályozni az érzelmeit és a magatartását.

A tudatosság megtanítja, hogy hátrébblépjen, amikor a dolgok rosszra fordulnak és kezelje ezt egy lélegzetvétellel.

Milyen technikákat ismersz még? Neked mi működött gyerekeknél?

Forrás: https://www.doyouyoga.com/

Köny: Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka

Képek: https://www.pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3512800130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.