Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

Jóga vs. pilates

2017. április 20. - Marczinkó Ági

A jóga és a pilates hasonló gyakorlatokból áll, ez miatt sokan összekeverik a kettőt. Ezzel szemben számos különbség van a két mozgásforma között. A cikkben objektíven mutatom be ezeket.

Először is értsük meg mi a különbség a jóga és pilates között.

Mi a jóga?

Az életem során számos meghatározással találkoztam. Az ősi hagyományok szerint a szankszkrit jóga szó egyesülést, vagy kapcsolatot jelent. Ezek utalnak a test, elme szellem összeolvadására. Vagyis a számos jóga póz gyakorlása egy magasabb rendű egyesüléshez vezet a természettel és saját magaddal.

Mára már rengeteg irányzat alakult ki, amelyek mindegyike másképpen jut el a végső célhoz. Ugyanakkor megállapíthatóm, hogy a rendszer különböző része egy egészet alkotnak és folyamatosan haladva az ösvényen egyre mélyebbre jutsz a belső énedhez.

8823976922_db1e0daa6f_b.jpg

Mi a pilates?

A mozgásformát Joseph Pilates dolgozta ki a XX. században. A nyugati világban az egyik legnépszerűbb irányzattá vált. A gyakorlatok fókusza a hasizmok, gerinc körüli izmok erősítésén és a testtartás javításán van.

14443869308_baa724f52a_b.jpg

Eredet

A jóga több ezer éves hagyományra tekint vissza, de a mostani formáját, csak nem olyan régen nyerte el. A kezdetekor a cél a hosszú időn keresztül meditációs pózban ülni volt a végső cél és minden gyakorlat ezt szolgálta. A mostani legismertebb stílusok:

  • hatha
  • astanga
  • kundalini
  • himalaja
  • sivananda

Ehhez képest a pilates viszonylag új. A XX. század első felében találja ki a gyakorlatokat Joseph Pilates, német atléta. A cél az erősítés és a test rehabilitálása. A XX. század második felében kezd fellendülni a népszerűsége az irányzatnak. Akkoriban a hivatalos táncosok és zenészeknek segített, hogy növeljék az állóképességüket a színpadon.

A pilates következő 6 fő elvre épül:

  • Kontroll
  • Koncentráció
  • Légzés
  • Központosítás
  • Pontosság
  • Áramlás

 

Célok

A jóga fő célja, hogy az egész ember egyensúlyát visszaállítsa. Ez úgy érhető el, ha különböző mozdulatokat és pózokat csinálsz, és meditálsz. Az eredmény, pedig a test, az elme és a szellem egyesül az univerzummal.

A pilatas célja, hogy erősebb legyél, és test-elme együtt áramoljon nem csak az órákon, hanem a hétköznapjaidon is.

Felszerelések és kellékek

A jógában kiindulásnak elég egy matrac, hiszen az első lépés a test tudat kifejlesztése. A későbbiekben jól jön a tégla, szalag, hengerpárna és mála nyaklánc az ászanák gyakorláshoz.

A pilates is matracot használ, de van olyan irányzata, ahol komolyabb gépeket használnak a gyorsabb fejlődés érdekében.

Órák felépítése

A jóga órán a tanár egyénisége és az oktatott irányzat miatt nagyon különböző órákon tudsz részt venni. Ami azt jelenti, hogy nincs egy teljesen átfogó képzési terv.

Ezzel szemben a Pilates egy nagyon jól stukturált fejlődési tervet kínál. Vagyis, ha új diák vagy, akkor is hasonló órákra számíthatsz bármelyik stúdióba, ahova elmész.

Gyakorlatok

A jóga fizikai célja az egyensúly megtalálása az egyes pózokban, amihez gyakorlatilag minden izmot használni kell. A lényeg, hogy egyes esetekben megfeszülnek, míg másokban megnyúlnak az izmok. Ily módon, a gyakorlatok lefárasztják az egész testet, amely segít ellazulásban és később a meditációban.

A pilates edzéseken a gerinc és törzsizmok erősítésen van a hangsúly. Főleg matracon végezzük a gyakorlatokat és számos eszközt (fitball, gumiszalag, tégla, komolyabb pilates gépek) használhatunk az órán.

Hasonlóságok

Mind a jóga és pilates edzések segítenek, hogy erősebb és hajlékonyabb legyél.

Mindegyik nagy hangsúlyt helyez a megfelelő légzés elsajátítására.

Mindkét mozgásforma az elején nagyon egyszerű gyakorlatokkal kezd, és folyamatos kihívásokat tudnak állítani a haladóbb szinteken. Érdemes kipróbálni mind a kettőt és utána kiválasztani, hogy éppen mire van szükséged.

Összegzés

A jóga során a test-elme-szellem egységére törekszik az ember, ezáltal eléri a belső egyensúlyt. Ezen az úton egyre közelebb kerülsz az univerzumhoz. Emellett, a jóga segít a stressz tüneteinek az enyhítésében.

A pilates katonás gyakorlatok révén edzi a testet és elmét, amelyek segítenek fejleszteni a tested erejét és hajlékonyságát. A pilates általánosan erősíti a törzs- és a gerinc körüli izmokat.

Pilates vagy jóga?

Remélem már jobban megérted a különbséget a két mozgásforma között. Nem baj, ha most nem tudod eldönteni neked melyik, lenne a legjobb. Végtére is, érdemes gyakorolni vagy legalább kipróbálni mind a kettőt. Bármelyiket is választod mindegyik jó döntés lesz a tested számára.

Rövid videós összefoglaló:

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7112438953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása