Gerincjóga és jógakerék

Csillagkerék

7 ok, hogy mindennap gyakorolj fordított pózokat

2016. december 15. - Marczinkó Ági

Mindegy, hogy kézen állsz vagy csak lazán előrehajolsz, a fordított testhelyzetek nagyon szuper érzést tudnak nyújtani. Továbbá, számos pozitív fizikai, lelki és szellemi hatásuk van, amelyekre nem is gondolnál elsőre.

A fej lent és lábak fent pózok átmozgatják az egész testedet és lelkedet, csökkentik a szívbajok kialakulásának valószínűségét, gyorsítják az anyagcserédet, növelik a koncentráció képességet és jobb kedvre derítenek. Ne feledd a fordított testhelyzetek nem egyenlő csak a fejenállásokkal és kézenállásokkal, hanem minden olyan póz beletartozik a kategóriába, amely során a fejed lejjebb van, mint a szíved.

Itt lesz még pár indok, hogy miért gyakorold ezeket az ászanákat napi rendszereséggel:

  1. Oldják a feszültséget és aggodalmat

A rongybabához hasonló előrehajlás az egész testedet arra bátorítja, hogy nyugtassa meg a központi idegrendszert és állítsa vissza az egyensúlyát. Továbbá csökkenti a kortizol szintet, amely a stressz és az aggodalmak miatt felelős.

A kézenállások vagy a fejenállás változatok előtt egy apró pánik pillanatot élhetsz át, mielőtt beköszöntene a nyugalom és a békesség.

pexels-photo-80277.png

  1. Növelik a koncentrációt

A kéztámaszos vagy álló spárga póz igazi egyensúlyi kihívást jelenthet, de idővel sikerül annyira fókuszáltá válnod, hogy nem lesz nehéz ez sem. Ha összpontosítási gondjaid vannak vagy nagyon szétszórt vagy, akkor érdemes ezeket gyakorolni mindennap, hogy nem csak a matracon, hanem azon túl is kitartsanak.

  1. Javítják a nyirok- és vérkeringést

Amikor a lábad magasabban van a szívednél, akkor nyirok és vér keringése megindul lefelé és ezáltal lehetőséget adsz a testednek, hogy újrainduljon a rendszer. Ez az egyik legegyszerűbb pózban a lábakat feltámasztod a falra vagy a gyertyában is megtörténik.

  1. Növelik a produktivitásodat

A lefelé néző kutya vagy a terpeszülésben előrehajlás is nagyon jól működik, ha van időd munka közbe beiktatni. Ezekben az ászanákban friss vér kerül az agyadba. A friss oxigén növeli az gyad gyorsaságát és az agyfunkciókat, vagyis új neuronok kezdenek kialakulni. Vizsgaidőszakban tökéletes választás minden egyes nap végezni pár percet.

  1. Erősítik a vállakat

A fejenállás össze változata erősíti ezt a területet. A legfontosabb dolog, hogy ne a fejedre terheld a teljes súlyodat, hanem a vállakra.

headstand1.jpg

  1. Kiegyensúlyozzák a hormonháztartást

A fordított testhelyzetek jótékony hatással vannak a mirigyekre a testedben (mellékvese-, agyalapi-, pajzsmirigy és a többi) amelyek segítenek a hormontermelésben és karbantartásban.

Mindegy, hogy nő vagy férfi vagy, de a hormonális egyensúlyod felel hangulatodért, bőrödért, hangodért, izomzatodért, csontjaid egészségért és az anyagcserédért.

  1. Megváltoztatják a hozzáállásodat

A fordított testhelyzetek nyugalmat hoznak, csökkentik az aggodalmaidat és növelik az energiádat – ezek mind hozzájárulnak, hogy megváltozzon a hozzáállásod, a jövőbeli terveid és olyan pillanatokat adnak, amelyek megértés hoznak az egyes szituációkban.

 pexels-photo-55623.jpeg

Fontos, hogy világosan tudj látni minden oldalát az egyes ötleteknek, véleményeknek és helyzeteknek, még akkor is, ha nem értesz egyet. Ha meglátod ezeket a perspektívákat, akkor egy mélyebb megértési szintre juthatsz a világgal szemben.

Csavard ki a szőnyegedet és csinálj lefelé néző kutyapózt, gyertyát vagy egy fejenállást. Engedd meg a testednek, hogy esélye legyen az összes hasznot magába építeni a napi gyakorlásaid során.

untitled_design.png

Képek: pexels.com

Ha érdekes volt számodra, akkor iratkozz fel a hírlevelemre: http://eepurl.com/chs2eD

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagsarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7512050387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása